Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

WATCH

<Women at Tech>

Pályaorientációs program lányoknak
Okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek többek között azok a 10. osztályos lányok, akik részt vettek a tavalyi tanévben az Agóra és az NI Debrecen közös, WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs programjában. Az elkészült izgalmas projekteket a résztvevők a Campus Fesztiválon és a Kutatók Éjszakáján is felvonultatták.
A tavalyi tanév sikere után 2023 januárjában ismét útjára indult a kimondottan lányoknak szóló, projektalapú program, melynek célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a lányok számára a STEM területeket (Science + Technology + Engineering + Mathematics = Tudomány + Technológia + Mérnöki tudományok + Matematika), miközben a részt vevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is. A 2023 június közepéig tartó, ingyenes programra elsősorban 10. osztályos, pályaválasztás előtt álló lányok jelentkezését vártuk. A kiválasztott 64 lány 4 csoportban, iskolaidőn kívül, másfélórás foglalkozásokon dolgozik együtt, de lesznek ismét olyan, természettudományos szakmákat, valamint sikeres női életpályákat is bemutató rendezvények, amelyekre minden érdeklődőt szívesen látunk. A programba önkéntesként bekapcsolódnak stratégiai partnerünk, az NI munkatársai is, akik a diákok mentoraként segítenek abban, hogy a fiatalok felfedezhessék erősségeiket, megismerhessék a kreatív problémamegoldás lépéseit és a mérnöki pálya szépségeit.
A tavalyi évhez hasonlóan a lányok 2023 júniusában egy záróesemény keretében mutatják be a WATCH pályaorientációs program keretei között elkészült okosszerkezeteket.

Hiszünk abban, hogy a jövő mérnökei teszik jobbá a világot
Célunk a mérnöki utánpótlás sokszínűségének biztosítása úgy, hogy olyan csoportok is lehetséges karrierútnak válasszák a mérnöki pályát, akik eddig azt gondolták, ez a lehetőség nem alternatíva számukra. Programunkkal jövőtálló tudást szerezhetnek a fiatalok, újításaikkal, felfedezéseikkel pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a világban pozitív változások induljanak el. Első körben a debreceni női mérnökutánpótlás építésére fókuszálunk, bízva abban, hogy a résztvevő 10. osztályos lányok a program végén szívesen választják majd a mérnöki pályát. Reményeink szerint ezáltal hozzájárulunk Debrecen és a régió fejlődéséhez, vonzóvá tételéhez is.

Kódold velünk a jövőt!
Ma már az élet szinte minden területén alkalmaznak robotokat, a gyártástól a szórakoztató iparig, és a mesterséges intelligencia is beépült a mindennapjainkba. A WATCH foglalkozásain a lányok bepillanthatnak a különböző kódolási felületek világába, és áttekinthetik, milyen előnyei vagy éppen hátrányai lehetnek a mesterséges intelligencia használatának.
A 3D modellezés technikája lehetőséget nyújt arra, hogy a középiskolás fiatalok igazán különleges dolgokat tervezzenek és kreativitásukat használva valósítsák meg ötleteiket. A szakköri alkalmak során elsajátíthatják a lányok egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothatnak.
Az energiatakarékosság, biztonság és kényelem jegyében már számos okoseszköz könnyíti meg az életünket otthon is, mint például az okosnövényápoló-szett, amely segíti a virágok gondozását. A WATCH résztvevői hasonló záróprojektek elkészítésével belekóstolhatnak a mérnöki és programozási tudományterületekbe is.

A program megvalósításában stratégiai partnerünk az NI.