Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

WATCH

<Women at Tech>

Pályaorientációs program lányoknak
Nagy érdeklődés mellett indult útjára 2021 októberében a WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs program az Agóra Tudományos Élményközpontban, a stratégiai partnerként együttműködő NI támogatásával. A kimondottan lányoknak szóló kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket (Science + Technology + Engineering + Mathematics = Tudomány + Technológia + Mérnöki tudományok + Matematika), miközben a részt vevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is. A 2021/22-es tanév végéig tartó, ingyenes programra 10. osztályos, pályaválasztás előtt álló lányok jelentkezhettek, a debreceni gimnáziumokkal kialakított együttműködés keretében. A kiválasztott lányok 4 csoportban, iskolaidőn kívül, másfél órás foglalkozásokon dolgoztak együtt, de voltak természettudományos szakmákat, valamint sikeres női életpályákat bemutató témanapok és rendezvények is. A programba önkéntesként bekapcsolódtak stratégiai partnerünk, az NI munkatársai is, akik a diákok mentoraként segítettek abban, hogy a fiatalok felfedezhessék erősségeiket, megismerhessék a kreatív problémamegoldás lépéseit és a mérnöki pálya szépségeit.

A WATCH első “évfolyama” projektbemutatóval zárult
A lányok egy záróesemény keretében mutatták be azokat a projekteket, amelyeknek az elkészítésébe bekapcsolódtak. A jó hangulatú rendezvényen, melyen komoly szakmai zsűri értékelt, láttunk többek között okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt is. A WATCH pályaorientációs program keretei között elkészült okosszerkezetekkel a tervek szerint júliusban a Campus Fesztiválon, vagy szeptemberben, a Tudományvásáron és a Kutatók Éjszakáján is találkozhatnak majd az érdeklődők, ősszel pedig folytatódik a lányoknak szóló pályaorientációs program az Agórában.

Hiszünk abban, hogy a jövő mérnökei teszik jobbá a világot
Célunk a mérnöki utánpótlás sokszínűségének biztosítása úgy, hogy olyan csoportok is lehetséges karrierútnak válasszák a mérnöki pályát, akik eddig azt gondolták, ez a lehetőség nem alternatíva számukra. Programunkkal jövőálló tudást szerezhetnek a fiatalok, újításaikkal, felfedezéseikkel pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a világban pozitív változások induljanak el. Első körben a debreceni női mérnökutánpótlás építésére fókuszálunk bízva abban, hogy a résztvevő 10. osztályos gimnazista lányok a program végén szívesen választják majd a mérnöki pályát. Reményeink szerint ezáltal hozzájárulunk Debrecen és a régió fejlődéséhez, vonzóvá tételéhez is.

Kódold velünk a jövőt!
Ma már az élet szinte minden területén alkalmaznak robotokat, a gyártástól a szórakoztató iparig, és a mesterséges intelligencia is beépült a mindennapjainkba. A WATCH foglalkozásain a lányok bepillanthattak a különböző kódolási felületek világába, és áttekinthették, milyen előnyei vagy éppen hátrányai lehetnek a mesterséges intelligencia használatának.
A 3D modellezés technikája lehetőséget nyújt arra, hogy a középiskolás fiatalok igazán különleges dolgokat tervezzenek és kreativitásukat használva valósítsák meg ötleteiket. A szakköri alkalmak során elsajátíthatták a lányok egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothattak.
Az energiatakarékosság, biztonság és kényelem jegyében már számos okoseszköz könnyíti meg az életünket otthon is, mint például az okosnövényápoló-szett, amely segíti a virágok gondozását. A WATCH résztvevői hasonló záróprojektek elkészítésével belekóstolhattak a mérnöki és programozási tudományterületekbe is.

A program megvalósításában stratégiai partnerünk az NI.