Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

WATCH

<Women at Tech>

Pályaorientációs program lányoknak

A 2021-ben indult kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket, miközben a részt vevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is. Szeretnénk, ha olyan lányok is lehetséges karrierútnak tekintenék a mérnöki pályát, akik eddig azt gondolták, ez a lehetőség nem alternatíva számukra. A programhoz csatlakozó lányok bepillanthatnak a mérnöki tudományterületek és a programozás rejtelmeibe, kipróbálhatják a különböző kódolási felületeket, megálmodhatják és kinyomtathatják 3D-ben ötleteiket. Emellett a diákok találkozhatnak sikeres mérnöknőkkel, első kézből ismerhetik meg a természettudományos szakmákban rejlő lehetőségeket, a mérnöki pálya szépségeit és felfedezhetik a saját erősségeiket is.

A WATCH programban az elmúlt két tanévben több mint 100 középiskolás lány vett részt. A 12 hetes alapképzés során a diákok megszerezhették azt a jövőtálló elméleti és gyakorlati tudást, amely később a projektmunkák elkészítéséhez szükséges. A WATCH foglalkozásain a lányok betekinthettek például az okoseszközök világába, és átgondolhatták, milyen előnyei vagy éppen hátrányai lehetnek a mesterséges intelligencia használatának. A 3D modellezés lehetőséget nyújtott arra, hogy a középiskolás fiatalok igazán különleges dolgokat tervezzenek és kreativitásukat használva valósítsák meg ötleteiket. A szakköri alkalmak során elsajátíthatták a lányok egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothatnak.

A tavalyi évhez hasonlóan a lányok 2023 júniusában egy záróesemény keretében mutatták be a pályaorientációs programban megvalósított okosszerkezeteket, később pedig a Campus Fesztiválon és a Kutatók Éjszakáján is megismerkedhetnek a projektekkel az érdeklődők. Az előző tanévben többek között okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek a lányok, idén plazmatányér, lézerspirográf, minirobot, buboréklámpa és időjárás-állomás is kikerült a WATCH műhelyéből.

A kimondottan lányoknak szóló, egyedülálló WATCH programot stratégiai partnerként az NI Hungary Kft. támogatja. Újdonság, hogy ebben a tanévben nemcsak a stratégiai partnerként együttműködő NI önkéntesei kapcsolódnak be a programba, hanem a Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary munkatársai is részt vesznek a WATCH-ban a diákok mentoraként.

A WATCH program idén tovább bővült, az NI Hungary Kft. támogatásával útjára indult a WATCH+ is, amelyben a korábbi részt vevők újabb projektmunkákon keresztül elmélyíthetik tudásukat, gyárlátogatásokon vehetnek részt és a továbbtanulással kapcsolatosan hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a Debreceni Egyetem szakembereinek bevonásával. A 2024 tavaszáig tartó program célja az érdeklődő lányok STEM pályákon tartása, elköteleződésük növelése a mérnöki és IT szakmák iránt.

Az NI a két pályaorientációs programot összességében csaknem 65 ezer USA-dollárral támogatja.

További képekért kattints ide!

A program megvalósításában stratégiai partnerünk az NI.