Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Űrhajózás Hete

2015. április 14-18.

Tudod-e, hogy a muslinca volt az első űrugró állat, és hogy a Holdra csak amerikaiak jutottak el? Mit gondolsz, hogyan viselkedik a víz, egy felfújt lufi vagy például egy adag tejszínhab vákuumban?
Arról azonban már biztosan hallottál, hogy 54 évvel ezelőtt Jurij Alekszejevics Gagarin volt az első ember, aki utazást tehetett a világűrben. Gagarin 1961. április 12-én indult el a Vosztok-1 űrhajóval a kazahsztáni Bajkonurból, repülése 108 percig tartott, ez idő alatt egyszer megkerülte a Földet.
Az évforduló és az Űrhajózás Világnapja alkalmából az Agóra Tudományos Élményközpontban április 14-e és 18-a között számos érdekességet tartogatunk a látogatóknak a világűrrel kapcsolatban. Kiderül többek között, hogyan jutottunk el a hőlégballontól az űrhajókig, milyen az élet az űrállomáson, hány órás edzéssel tartják kondiban magukat az űrhajósok, és hogyan állítható elő a Földön légüres tér és súlytalanság. Megismerkedhettek a Holdra szállás történetével, és láthattok lélegzetelállító fotókat a Földről, amelyeket űrhajósok készítettek a világűrből.

Az Agórában az Űrhajózás Hetében is óránként kezdődnek az ismeretterjesztő előadások és a kísérleti bemutatók 11 órától 16 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Copy of Űrhajózás Hete_webre