Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

NI-híd

Hogyan használjam?

Sétálj lassan végig a hídon és közben nézd a monitort! Vigyázz, nehogy eless közben!

Mi történik?

Ahogy végigmegyünk a hídon, a híd domború felülete alatt lévő 8 db érzékelő folyamatosan továbbítja az adatokat a számítógép felé. A feldolgozott információkat grafikusan megjelenítve láthatjuk a monitoron. A híd pontos 3D ábráján a színek változása mutatja a terhelés változását, illetve eloszlását, melyet az ábra jobb oldalán lévő skála segítségével számszerűsíthetünk. Alapállapotban, terhelés nélkül a híd lila színben jelenik meg, nagyobb terhelés esetén már piros színt is láthatunk.

Mire jó?

Az érzékelőrendszer által gyűjtött adatok grafikus megjelenítésével megfigyelhetjük, hogyan oszlik el a terhelés egy domború építményen, ha azt különböző pontokon terheljük.

Tudtad-e?

A hidakat átadás előtt úgynevezett próbaterhelésnek vetik alá. Ennek során azt vizsgálják, hogy rendkívüli terhelés esetén történik-e a híd szerkezetében bármilyen változás, ami a későbbiekben gondot okozhat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a hídra több tonnás súlyokkal megrakott pótkocsis nyergesvontatók és tehergépjárművek sorakoznak fel, a híd nagyságának és maximális teherbírásának megfelelően. Próbaterheléskor a szakemberek az NI hídban található érzékelőkhöz hasonló műszereket is használnak.

Ez a játék együttműködő partnerünk, az NI Hungary Kft. jóvoltából próbálható ki az Interaktív térben.