Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Agórás siker az FLL világdöntőjén

Ötödik helyen végzett az Agóra Tudományos Élményközpont versenycsapata a FIRST® LEGO® League online világdöntőjén, a Rising All Stars Award kategóriában.

Az Agora Robotics 4 másik magyar csapattal együtt kvalifikálta magát a görögországi nemzetközi világversenyre, ahol 117 ország 200 csapata mérte össze tudását 2021. június 24. és 27. között. A világ legnagyobb ifjúsági robotépítő- és programozó versenye 2021-ben is komplex kihívások elé állította a 9-16 éves diákokat. Nemcsak az oktatási célra kifejlesztett robotokat kellett előre megtervezniük, felépíteniük és különböző feladatok elvégzésére felprogramozniuk, de egy jelenleg fennálló társadalmi problémára is megoldást kellett találniuk, és kutatási projektjük eredményeit bemutatni a zsűrinek. A természettudományok eltérő területeit összekapcsoló megmérettetés mindig jelentős csapatmunkát és projektalapú, innovatív gondolkodást igényel. A verseny idei központi témája, a sport, testhezálló volt a debreceni csapattagok számára, hiszen többen is versenyszerűen sportolnak. A témához kapcsolódóan a fiatalok alapos kutatómunka után egy olyan applikációt fejlesztettek ki, amely segíthet a sportolni vágyóknak megfelelő sportágat, helyszíneket és a szabadidős tevékenységhez barátokat, edző- és csapattársakat találni. A debreceni csapat munkáját a DEAC szakemberei mellett olyan neves sportolók is segítették, mint a többszörös Világ- és Európa-bajnok, Világjátékok-győztes uszonyos úszó, Senánszky Petra vagy Kozák Luca gátfutó.
Soha Rudolf Ferenc az Agóra Tudományos Élményközpont szakmai csoportvezetője, a csapat egyik felkészítője kiemelte: „Ez egy fantasztikus eredmény, rengeteget készültünk és tanultunk, aminek meg lett az eredménye. Örülök, hogy egy ilyen kreatív, tehetséges csapattal dolgozhatok együtt.”
Az Agora Robotics csapata többször szerepelt már komoly megmérettetéseken. Eddig a legjobb eredményt 2019-ben érték el, amikor 8. helyen végzetek a hannoveri RoboCup Junior Európa-bajnokságon. A FIRST® LEGO® League keretein belül azonban először léptek ki nemzetközi porondra az Agóra Tudományos Élményközpont versenyzői.
Az FLL hétvégi világdöntőjén a Rising All Stars Award (feltörekvők) kategóriában két magyar siker is született: a sóskúti Storms a 2., a debreceni Agora Robotics csapata pedig az 5.helyen végzett. Ezt a díjat olyan csapatok kapják, akik bár lemaradtak a versenykategóriák dobogós helyeiről, de a felmutatott teljesítményükkel kivívták a nemzetközi zsűri elismerését. Az eredményeket tegnap késő este live show keretei között tették közzé.

Csapattagok:
Csiszár Bence
Csiszár Anna
Csiszár Dorottya
Eigner Bendegúz
Mező-Kerekes Márk
Mile Kolos
Papp Márk Máté

Felkészítők: Fógel László, Soha Rudolf Ferenc, Éles Anikó