Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Elmarad! Tudományvásár a belvárosban

A rendezvény a kedvezőtlen időjárás miatt elmarad!

Mekkora a „semmi” ereje, és hogyan lehet előcsalogatni? Láthatóvá tehető egy hanghullám? Milyen mutatványokra képes egy humanoid robot és hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg? Idén ősszel látványos színpadi bemutatókkal költözik az Agóra a belvárosba, a Csapó utcára: a híres magdeburgi kísérletet rekonstruálva megpróbálnak széthúzni két, egymáshoz tökéletesen illeszkedő félgömböt, amelyeket sem csavar, sem ragasztó nem tart össze, többek között kiderül, milyen speciális jelenségekre képes a hang, és szétfolyhat-e a levegő. Bemutatkozik Aibo, a robotkutya és Nao, a humanoid robot is. Emellett számos izgalmas kvízjáték és ajándék is várja az érdeklődőket.
A rendezvény látogatása ingyenes.

Időpont: 2022. szeptember 29., csütörtök 14:00-18:00

Helyszín: Csapó utca

14:00
A magdeburgi kísérlet Debrecenben
Sem csavar, sem ragasztó nem tartja, mégsem tudná 16 ló sem széthúzni azt a két, egymáshoz tökéletesen illeszkedő félgömböt, melyekkel a híres magdeburgi kísérletet ismételjük meg. Mekkora a semmi ereje, és hogyan lehet előcsalogatni? A bemutatón ez is kiderül!

15:00
Hangpróba
Mi is a hang és hogy „néz ki”? Hogyan terjed a Földön és hogyan a világűrben? Vajon miért lesz magasabb hangja egy rövidebb szívószálnak? Mi is az az állóhullám és mit jelent a rezonancia? Miért ne lépjünk egyszerre a hídon? A „hangos” kísérletek során kiderül, milyen speciális jelenségekre képes a hang, és megismerhetünk egy olyan hangszert is, amelyet érintés nélkül lehet megszólaltatni.

16:00
Robotikabemutató
Találkoztál már humanoid robottal vagy simogattál robotkutyát? Vajon tud-e egy robot tájcsizni, zenélni vagy kirakni egy Rubik-kockát? A bemutatón megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen feladatok, mutatványok végrehajtására képesek ezek a bonyolult felépítésű eszközök, milyen szerepük lehet a mindennapjainkban, és vajon hová fejlődhetnek még a robotok.

17:00
Fagyos kísérletek
Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik, sőt akár egy banánnal is be tudjuk verni a szöget a fába. Próbáld ki, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg és tudd meg, hány fok van a világűrben!