Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Heti érdekesség

 

25. hét

Minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnapra esik a Nap világnapja, amely igyekszik kicsivel „közelebb hozni” hozzánk az életadó csillagunkat. Ez a nemzetközi ünnep szeretné felhívni a figyelmet az emberiség számára bőséges és kimeríthetetlen napenergiára, valamint jobban megismertetni az emberekkel a földi élet fenntartóját, a Napot.
Te mennyit tudsz a Napról?

 

24. hét

Június 13. a Magyar feltalálók napja annak emlékére, hogy 1941-ben ezen a napon nyújtott be találmányi kérelmet a jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállítására Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, biokémikus.
Ismered a legendát, hogyan jött rá Szent-Györgyi, hogy a paprikából nagy mennyiségben vonható ki C-vitamin?

 

23. hét

1992-ben az ENSZ Rio de Janeiro-ban, a globális környezetvédelmi csúcstalálkozón június 8-át jelölte ki az óceánok világnapjának, hogy felhívja a figyelmet védelmük fontosságára. A jövő generációjának egy élhető és fajgazdag környezetet kell átadnunk, hogy ők is gyönyörködhessenek és élvezhessék a természet adta szépséget és sokféleséget.
Tudjátok, hogy Földünk több mint 70 %-t világtengerek borítják?

 

22. hét

64 évvel ezelőtt jutott fel a Mount Everestre az új-zélandi hegymászó, Edmund Hillary és társa, Tendzing Norgaj nepáli serpa. Ők ketten hódították meg először a Föld legmagasabb csúcsát.
És azt tudjátok, ki tűzte ki a magyar zászlót a Mount Everestre?

 

21. hét

37 évvel ezelőtt járt az űrben az első magyar űrhajós. Farkas Bertalant, vagy ahogy mindenki hívja: Farkas Bercit 95 önként jelentkezőből választották ki.
Írásunkból az is kiderült, hogyan készítik fel az űrhajósokat az űrutazásra.

 

20. hét

Az Északnyugati átjárót mindig is a Föld egyik legveszélyesebb vízi útjának tartották. Felkutatására számos expedíció indult már a XV. századtól. Ezek közül talán a legnagyobb kutatócsapat John Franklin kapitányé volt. A tragikusan végződött expedíció 1845. május 19-én indult útnak.
Tudtad, hogy a Franklin-expedíció hajóit csak néhány évvel ezelőtt találták meg?

 

19. hét

Magyarországon naponta átlagosan kb. 2,7 millió m³ vizet termelnek ki a felszín alól, melynek nagyjából a fele rétegvíz. Ezen a héten van a születésnapja az artézi kutatás nagy úttörőjének, Zsigmondy Vilmosnak, aki a XIX. században a hírnevét a harkányi és a margit-szigeti artézi kutak fúrásával alapozta meg.
Olvasd el rövid összefoglalónkat az artézi kutakról!

 

18. hét

Éppen 17 évvel ezelőtt indult el a XXI. század nagy kincskereső kalandjátéka, a geocaching. Az első dobozt Dave Ulmer rejtette el az Amerikai Egyesült Államokban, egy erdőben. Azóta csak Magyarországon több mint 4 ezer „kincsesládika” várja megtalálóját.
Szeretnél bekapcsolódni? Tudj meg többet a geocachingről!

 

17. hét

Gondoljatok bele, még csak 24 éve használjuk a Világhálót, amely jelentős mértékben változtatta meg az életünket! A forradalmi jelentőségű információs hálózatot egy angol szoftverfejlesztő mérnöknek, Timothy Berners-Lee-nek köszönhetjük.
A CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet 1993. április 30-án tette mindenki számára szabadon és ingyenesen hozzáférhetővé a Világhálót.

 

16. hét

1970-ben egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére tartották meg az első Föld napját Amerikában április 22-én, hogy felhívják a figyelmet az egyre fokozódó ökológia válság jeleire és a bolygónk védelmére. A kezdeményezéshez hazánk 1990-ben csatlakozott. Az Agórában idén egész hétvégét szentelünk a témának, április 22-én és 23-án különböző környezetvédelmi előadásokkal, játékokkal és kedvezményes belépőjeggyel várjuk a látogatókat.
A mozgalomról itt, a hétvégi programjainkról pedig itt tájékozódhattok.

 

15. hét

56 évvel ezelőtt járt először ember a világűrben. Jurij Alekszejevics Gagarin 1961. április 12-én indult el a Vosztok-1 űrhajóval a kazahsztáni Bajkonurból, repülése 108 percig tartott, ez idő alatt egyszer megkerülte a Földet.
Az űrhajózás hete alkalmából az Agórában különleges programok várnak rád!
Írásunkból azt is megtudhatod, hogyan választották ki Gagarint erre a feladatra.

 

14. hét

Nincs még egy olyan tudós a világon, aki jobban ismerné a csimpánzok életét és szokásait, mint Jane Goodall. A híres kutató munkája nemcsak új kapukat nyitott az etológiában, de rávilágított a csimpánzok veszélyezett helyzetére is.
Jane Goodall a mai napig járja a világot, hogy előadásaival „hitet adjon az embereknek”.

 

13. hét

128 évvel ezelőtt készült el Párizs szimbóluma, az Eiffel-torony. A franciák által gyakran Öreg Hölgynek becézett vasszerkezet a világkiállítás fő attrakciójának számított, de az építkezésnek akadt sok ellenzője is.
Tudod-e hány tonnát nyom az Eiffel-torony és hány szegecs tarja össze?

 

12. hét

Egyik legnagyobb természeti kincsünk a víz, melynek a világnapját 1992 óta minden évben március 22-én ünnepeljük. Az Agóra Tudományos Élményközpontban ezen a hétvégén csupa „vizes” programmal várjuk a látogatókat.
Olvasd el rövid összefoglalónkat A víz világnapjával kapcsolatban!

 

11. hét

Milyen szerepet játszott Einstein életében egy egyszerű iránytű? Hogyan kamatoztatta a Svájci Szabadalmi Hivatalban szerzett tapasztalatait? Miért nem a relativitáselméletért kapott Nobel-díjat az „évszázad embere”?
1879. március 14-én született Albert Einstein német fizikus, a XX. század legismertebb és valószínűleg legnagyobb tudósa.

 

10. hét

Az alföldi településeken élőknek ismerősen cseng Pávai-Vajna Ferenc neve. Neki köszönhetjük többek között, hogy Hajdúszoboszlón létrejött az ország egyik legjelentősebb gyógyfürdője. De tudjátok-e, hogyan lett a szénhidrogén-kutató geológusból a magyarországi hévízkutatás úttörője?
Ismerd meg jobban Pávai-Vajna Ferenc munkásságát!

 

9. hét

1872. március elsején alapították a világ első nemzeti parkját, a Yellowstone Nemzeti Parkot, mely az Amerikai Egyesült Államokban, a Sziklás-hegységben található. A Yellowstone Park gejzírek, hőforrások, bölények, grizzlyk és fekete medvék hazája, ahová évente mintegy 3 millió turista látogat el.
Tudtad, hogy a Yellowstone Nemzeti Park Észak-Amerika hét természeti csodája között is szerepel?

 

8. hét

Dolly valószínűleg a világ leghíresebb és legismertebb birkája, ő volt ugyanis az első sikeresen klónozott emlős. A Skóciában található Roslin Intézetben született meg 1996-ban. A sikeres klónozás nagy áttörést és szenzációt jelentett a tudományos életben, de az ilyen jellegű kísérletek számos etikai kérdést is felvetettek.
Dolly birkáról és a klónozásról itt olvashatsz.

 

7. hét

Már Kopernikusz előtt is születtek elméletek arra vonatkozóan, hogy az Univerzum közepe nem a Föld, hanem a Nap, de a heliocentrikus világkép elterjedése mégis az ő nevéhez fűződik. Elmélete helyességét 100 évre rá, a XVII. század elején Galilei távcsöves megfigyelései támasztották alá.
Tudj meg többet Kopernikusz és Galilei életútjáról és tudományos munkásságáról!

 

6. hét

170 évvel ezelőtt, 1847. február 11-én született Thomas Alva Edison amerikai elektrotechnikus, feltaláló és üzletember. Életében az Amerikai Egyesült Államokban 1.093, míg az egész világot nézve 2.332 szabadalmat nyújtott be, ezért sokan úgy hivatkoznak rá, mint A feltaláló. 1983 óta a születésnapján ünneplik a Nemzeti Feltalálók Napját hazájában.
Hogyan lett Edisonból az amerikai álom megtestesítője?

 

5. hét

A Balaton, a Felső-Tisza, a Hortobágy – csak néhány példa azokra a magyar területekre, amelyek a Ramsari Egyezmény védelme alatt állnak. A vizes élőhelyek védelmét szolgáló nemzetközi megállapodást 1971. február 2-án írták alá, ezért ez a nap a vizes élőhelyek napja.
Miért is kell fokozottan odafigyelni ezekre a területekre?

 

4. hét

A magashegyek és síkvidékek egyik főépítésze a jég: a gleccserek és a jégtakarók lassú mozgása lépcsőket és medencéket formál a fagyos tájon, melyek a földfelszín leglátványosabb alakzatait hozzák létre. Földünk leghidegebb övezeteiben az évi középhőmérséklet sehol sem haladja meg a 0°C-ot, de nem ritkaság a -50-60 C° sem.
Fedezd fel a fagyos tájakat!

 

3. hét

Kalandos élete volt Dian Fossey amerikai etológusnak, akit a gorillák viselkedésének egyik legnevesebb kutatójaként tartanak számon. Hosszú évekig élt Afrikában, hogy tanulmányozza a gorillákat, és harcos amazonként emelte fel hangját az állatok védelmében. Szívéhez legközelebb egy Digit nevű gorilla állt, akinek életét egész pici korától végigkísérte.
Hogyan lesz valakiből a gorillák megszállottja?

 

2. hét

1800. január 11-én született az egyik legnagyobb magyar fizikus és feltaláló, Jedlik Ányos, akinek két legismertebb és korszakalkotó találmánya az elektromotor és az öngerjesztésű dinamó, de neki köszönhetjük például a szódavizet vagy éppen a fröccsöt is.
Tudj meg többet Jedlik Ányosról!

 

1. hét

Magyarországon jelenleg tíz nemzeti park működik. Tudtad-e, hogy közülük az első és egyben a legnagyobb kiterjedésű a hortobágyi? Az 1973. január 1-jén megalakult Hortobágyi Nemzeti Park a kipusztuló félben lévő ősi magyar háziállatfajták legnagyobb élő génrezervátuma, számos ritka növény- és állatfaj élőhelye. Tavasszal és ősszel a költöző madarak tízezrei pihennek meg a környéken, ritka ragadozó madarak kíséretében. A Hortobágy 1999 óta UNESCO kulturális világörökségi helyszín.
Ismerd meg jobban a Hortobágyi Nemzeti Parkot!