Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Heti érdekesség 2019

21. hét

1909. május 24-én Svédországban egyszerre kilenc nemzeti park létrejöttét mondták ki. Ezek voltak Európa első, ebbe a védelmi kategóriába sorolt területei. Az európai nemzeti parkok ünnepének célja, hogy felhívja a figyelmet a védett és védendő területek értékeire és megóvásuk fontosságára, a nemzeti parkok munkájának jelentőségére.
Te tudod-e, hogy Magyarországon hány nemzeti park működik?

20. hét

Az Északnyugati átjárót mindig is a Föld egyik legveszélyesebb vízi útjának tartották. Felkutatására számos expedíció indult már a XV. századtól. Ezek közül talán a legnagyobb kutatócsapat John Franklin kapitányé volt. A tragikusan végződött expedíció 1845. május 19-én indult útnak. 
Tudtad, hogy a Franklin-expedíció hajóit csak néhány évvel ezelőtt találták meg?

19. hét

A sarkvidékek legeredményesebb felfedező utazója, a norvég Roald Amundsen hajózott először át az Északnyugati átjárón 1903 és 1906 között, majd 1910–12-es expedíciójával elsőként érte el a Déli-sarkot 1911-ben. Azt viszont kevesen tudják, hogy ő jutott el először légi úton az Északi-sarkig.
Amundsen léghajós expedíciója 1926. május 11-én indult útnak a Spitzbergák nyugati partjaitól.

18. hét

Éppen 19 évvel ezelőtt indult el a XXI. század nagy kincskereső kalandjátéka, a geocaching. Az első dobozt Dave Ulmer rejtette el az Amerikai Egyesült Államokban, egy erdőben. Azóta csak Magyarországon több mint 4 ezer „kincsesládika” várja megtalálóját.
Szeretnél bekapcsolódni? Tudj meg többet a geocachingről!

17. hét

Április 24-én ünnepeljük a Hubble-űrtávcső születésnapját, ugyanis 1990-ben ezen a napon helyezték Föld körüli pályára a Discovery űrrepülőgép asztronautái az egyik legismertebb és legnépszerűbb űreszközt. A Hubble-űrtávcső (angolul Hubble Space Telescope, HST) fényképei nemcsak a hivatásos csillagászokat, de az amatőr érdeklődőket is elkápráztatják, így jelentős mértékben segítik az űrkutatás valamint a csillagászat népszerűsítését is. 
Mi mindent köszönhetünk még a Hubble-nek?

16. hét

Az Agóra Tudományos Élményközpont törekszik a megújuló energiák adta lehetőségeket minél jobban hasznosítani. A részletekről ITT olvashatsz.

15. hét

1912. április 10-én pontban déli 12 órakor indult első és egyben utolsó útjára az elsüllyeszthetetlennek tartott Titanic. Mivel a hajóra egészen az indulásig árultak jegyeket, egészen pontosan nem lehet tudni, hogy hány emberrel a fedélzetén futott ki a kikötőkből. Az egyetlen hiteles utaslista ugyanis a hajóval együtt a tenger fenekére süllyedt. További érdekességet ITT találhattok a Titanicról.

14. hét

Nincs még egy olyan tudós a világon, aki jobban ismerné a csimpánzok életét és szokásait, mint Jane Goodall. A híres kutató munkája nemcsak új kapukat nyitott az etológiában, de rávilágított a csimpánzok veszélyezett helyzetére is.
Jane Goodall a mai napig járja a világot, hogy előadásaival „hitet adjon az embereknek”.

13. hét

129 évvel ezelőtt készült el Párizs szimbóluma, az Eiffel-torony. A franciák által gyakran Öreg Hölgynek becézett vasszerkezet a világkiállítás fő attrakciójának számított, de az építkezésnek akadt sok ellenzője is. 
Tudod-e hány tonnát nyom az Eiffel-torony és hány szegecs tarja össze?

12. hét

Március 22-én van a víz világnapja, amelynek idei szlogenje: “Vizet mindenkinek!” A mottó arra utal, hogy bolygónk lakóinak 1/5-e él olyan területeken, ahol nincs számukra elegendő és megfelelő vízmennyiség, emiatt a mezőgazdaság nem tud elégséges élelmet termelni, a sokszor borzalmas higiéniai körülmények pedig veszélyeztetik a felnőttek és gyermekek egészségét egyaránt. Már csak ezért sem mindegy, miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel.
Sok hasznos információt olvashattok a víz világnapjának hivatalos hazai weboldalán.

11. hét

Milyen szerepet játszott Einstein életében egy egyszerű iránytű? Hogyan kamatoztatta a Svájci Szabadalmi Hivatalban szerzett tapasztalatait? Miért nem a relativitáselméletért kapott Nobel-díjat az „évszázad embere”?
1879. március 14-én született Albert Einstein német fizikus, a XX. század legismertebb és minden valószínűséggel legnagyobb tudósa.

10. hét

Az alföldi településeken élőknek ismerősen cseng Pávai-Vajna Ferenc neve. Neki köszönhetjük többek között, hogy Hajdúszoboszlón létrejött az ország egyik legjelentősebb gyógyfürdője. De tudjátok-e, hogyan lett a szénhidrogén-kutató geológusból a magyarországi hévízkutatás úttörője?
Ismerd meg jobban Pávai-Vajna Ferenc munkásságát!

9. hét

Hány kontinensen ismerik az év madarát, a gólyatöcst? Mikor virágzik az év fája, a sajmeggy? Melyik nemzeti park címerállata az év rovara, a havasi cincér? Hány eurázsiai hiúz élhet hazánkban?
Összegyűjtöttük az idei év növényeit és állatait.

8. hét

Dolly valószínűleg a világ leghíresebb és legismertebb birkája, ő volt ugyanis az első sikeresen klónozott emlős. A Skóciában található Roslin Intézetben született meg 1996-ban. A sikeres klónozás nagy áttörést és szenzációt jelentett a tudományos életben, de az ilyen jellegű kísérletek számos etikai kérdést is felvetettek.
Dollyról és a klónozásról itt olvashatsz.

7. hét

Már Kopernikusz előtt is születtek elméletek arra vonatkozóan, hogy az Univerzum közepe nem a Föld, hanem a Nap, de a heliocentrikus világkép elterjedése mégis az ő nevéhez fűződik. Elmélete helyességét 100 évre rá, a XVII. század elején Galilei távcsöves megfigyelései támasztották alá.
Olvasd el cikkkünket Kopernikusz és Galilei életútjáról és tudományos munkásságáról, és ha még többet szeretnél tudni a témáról, gyere el és nézd meg a Galilei távcsöves felfedezései című planetáriumi előadásunkat!

6. hét

150 évvel ezelőtt nyomtatta ki és mutatta meg más tudósoknak is művét Mengyelejev orosz kémikus, ezért az ENSZ Közgyűlése és az UNESCO – több nemzetközi tudományos szervezet kezdeményezésére – úgy határozott, hogy 2019 legyen A PERIÓDUSOS RENDSZER NEMZETKÖZI ÉVE. A táblázat feladata elsősorban az, hogy precízen rendszerezze a már felfedezett kémiai elemeket. Vajon teljes-e már a periódusos rendszer?

5. hét

A Balaton, a Felső-Tisza, a Hortobágy – csak néhány példa azokra a magyar területekre, amelyek a Ramsari Egyezmény védelme alatt állnak. A vizes élőhelyek védelmét szolgáló nemzetközi megállapodást 1971. február 2-án írták alá, ezért ez a nap a vizes élőhelyek napja
Miért is kell fokozottan odafigyelni ezekre a területekre?

4. hét

Nyolc évvel ezelőtt kapta meg a Hortobágyi Nemzeti Park a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A cím elnyerése az „IDA”, vagyis az International Dark-Sky Association (Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság) kezdeményezéséhez kötődik. Az IDA 2001-ben indította el programját, melynek célja az, hogy világszerte jöjjenek létre csillagoségbolt parkok.
Mégis hogyan szennyezhet a fény? Egyáltalán mi az a fényszennyezés? Ez is kiderül a cikkünkből.

3. hét

Kalandos élete volt Dian Fossey amerikai etológusnak, akit a gorillák viselkedésének egyik legnevesebb kutatójaként tartanak számon. Hosszú évekig élt Afrikában, hogy tanulmányozza a gorillákat, és harcos amazonként emelte fel hangját az állatok védelmében. Szívéhez legközelebb egy Digit nevű gorilla állt, akinek életét egész pici korától végigkísérte.
Hogyan lesz valakiből a gorillák megszállottja?

2. hét

A magashegyek és síkvidékek egyik főépítésze a jég: a gleccserek és a jégtakarók lassú mozgása lépcsőket és medencéket formál a fagyos tájon, melyek a földfelszín leglátványosabb alakzatait hozzák létre. Földünk leghidegebb övezeteiben az évi középhőmérséklet sehol sem haladja meg a 0°C-ot, de nem ritkaság a -50-60 C° sem.
Fedezd fel a fagyos tájakat!

1. hét

Magyarországon jelenleg tíz nemzeti park működik. Tudtad-e, hogy közülük az első és egyben a legnagyobb kiterjedésű a hortobágyi? Az 1973. január 1-jén megalakult Hortobágyi Nemzeti Park a kipusztuló félben lévő ősi magyar háziállatfajták legnagyobb élő génrezervátuma, számos ritka növény- és állatfaj élőhelye. Tavasszal és ősszel a költöző madarak tízezrei pihennek meg a környéken, ritka ragadozó madarak kíséretében. A Hortobágy 1999 óta UNESCO kulturális világörökségi helyszín.
Ismerd meg jobban a Hortobágyi Nemzeti Parkot!