Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Rólunk

A tudomány és a természet számtalan csodája van jelen életünkben. Nap mint nap használjuk azokat a technikai újításokat, amelyeket a fizikának, a kémiának és más tudományágaknak köszönhetünk. De vajon tudjuk-e, hogyan működnek ezek, és egyáltalán hogyan működik a körülöttünk lévő világ? Az Agóra Tudományos Élményközpont mindennapi életünk csodáit magyarázza meg, mindenki számára közérthetően és élményszerűen.

Tudományterületek találkozása

Mit kínál az Agóra?

A létesítmény új attrakció a régió kínálatában; minden korosztály számára izgalmas kalandot, életre szóló élményt ígér. Az Agórában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással; a gyerekek és felnőttek különleges eszközökkel, tudományos érdekességekkel ismerkedhetnek meg, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek. A háromszintes modern épület laboratóriumaiban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika, környezettudomány és a robotika rejtelmeibe; a csillagdában tanulmányozhatják az égi jelenségeket.

Az Interaktív térben több mint negyven tudományos játékot, illetve interaktív eszközt lehet kipróbálni: találkozhatunk Öveges professzor Heki kutyájával, megfejthetjük jó néhány illúzió titkát, próbára tehetjük reflexeinket, vagy utat kereshetünk a végtelennek tűnő Tükörlabirintusban.

Az Agórában érdekes előadásokat, filmvetítéseket és egyéb színes programokat kínálunk; nálunk mindig lehet valami újat tanulni. A központ egy hatalmas, színes osztályterem, ahol teret adunk iskolai csoportok rendhagyó tanóráinak és speciális kísérleteknek, hogy a tanulás élmény legyen. A legkíváncsibb fiatalok pedig az Agóra klubban bontakoztathatják ki tehetségüket.

Az Agóra egy folyamatosan megújuló interaktív, kulturális és tudományos centrum, ahol nem csupán a természettudományos tárgyak népszerűsítésére, hanem egyfajta tudományos alkotóközösség létrehozására is törekszünk; továbbá lehetőséget biztosítunk az innovatív hazai cégek számára a fejlesztéseik, eredményeik bemutatásához.

Különleges tudományos eszközök

Partnereink

Az Agóra Tudományos Élményközpont legfontosabb célja, hogy már gyermekkorban felkeltse az érdeklődést a természettudományok iránt, segítse megalapozni és elmélyíteni a felsőoktatási tanulmányok elkezdéséhez szükséges tudást. Az intézmény feladata az oktatás empirikus oldalának erősítése, a gyakorlatorientált képzés támogatása.

Nagyon fontos számunkra a szakmai együttműködések és gyümölcsöző kapcsolatok ápolása a velünk azonos célkitűzéseket megfogalmazó intézményekkel és cégekkel. Ezúton is köszönjük a támogatást a Debreceni Egyetemnek, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának és a NI Hungary Kft.-nek.

További együttműködő partnereink: 

SteelPARK mo%cc%88k_logo_2016-06 littleBits BASF

Science Inspired

A projektről

A SCIENCE INSPIRED nemzetközi pályázat célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a tudományos élményközpontok az egyéni felfedezés és tanulás nagyszerű helyszínei, az iskolákkal és pedagógusokkal történő együttműködés révén pedig a természettudományos tantárgyak oktatásának izgalmas színterévé válhatnak.

A projekt megvalósítása során a lengyel EXPERYMENT Science Centerrel, a görög NOESIS-szel és a cseh VIDA!-val közösen, a modern digitális technológia adta lehetőségeket kihasználva és pedagógusokkal kooperálva olyan oktatási, módszertani anyagokat dolgozunk ki, melyek segítségével könnyebben felkelthető a középiskolás korosztály tudományos érdeklődése és elmélyíthetők az IT ismereteik.

Hogyan érjük el a célunkat?
- Folyamatosan tapasztalatokat cserélünk a projektben résztvevő európai tudományos központok szakembereivel és pedagógusokkal.
- Ösztönözzük a pedagógusokat, hogy iskoláikban terjesszék a projekt jó gyakorlatait.
- Aktívan együttműködünk a pályázatban közreműködő élményközpontokkal.
- A fiatalokat arra biztatjuk, hogy ők is mutassák be saját tudományos ötleteiket.

A projekt során a tanárok és a munkatársaink szerepe:
- Részt vesznek a partnerintézmények által szervezett tanulmányutakon.
- Videókat készítenek, melyekben az élményközpontok eszközeit használva izgalmas, látványos módon magyaráznak el tudományos jelenségeket, törvényszerűségeket.
- Megismerik a legújabb oktatási módszertanokat, mint például a játékalapú tanítás, történetmesélés, szabadulószobák, infokommunikáció.
- A célcsoport (tinédzserek) igényeinek megfelelően alakítják ki a programcsomagokat.

A diákok tevékenységei:
- Tesztelik a projekt során elkészült oktatási programcsomagokat.
- Videókészítő workshopon vehetnek részt, így megtanulhatják, hogyan készítsék el a saját tudományos bemutatófilmjüket.
- Egy nekik szervezett versenyre be is nevezhetik az elkészített filmeket.

Science Inspired programok

A projekt az Európai Unió finanszírozásával, az Erasmus+ program keretein belül valósul meg.
A projekt megvalósulásának időtartama: 2018.12.01.-2021.01.30.