Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Rólunk

A tudomány és a természet számtalan csodája van jelen életünkben. Nap mint nap használjuk azokat a technikai újításokat, amelyeket a fizikának, a kémiának és más tudományágaknak köszönhetünk. De vajon tudjuk-e, hogyan működnek ezek, és egyáltalán hogyan működik a körülöttünk lévő világ? Az Agóra Tudományos Élményközpont mindennapi életünk csodáit magyarázza meg, mindenki számára közérthetően és élményszerűen.

Tudományterületek találkozása

Mit kínál az Agóra?

A létesítmény egyedülálló attrakció a régió kínálatában; minden korosztály számára izgalmas kalandot, életre szóló élményt ígér. Az Agórában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással; a gyerekek és felnőttek különleges eszközökkel, tudományos érdekességekkel ismerkedhetnek meg, rendkívüli és látványos kísérletek részesei lehetnek. A háromszintes modern épület laboratóriumaiban a látogatók bepillanthatnak a fizika, kémia, orvosbiológia, hidrobiológia, botanika, környezettudomány és a robotika rejtelmeibe; a csillagdában tanulmányozhatják az égi jelenségeket.

Az Interaktív térben több mint negyven tudományos játékot, illetve interaktív eszközt lehet kipróbálni: találkozhatunk Öveges professzor Heki kutyájával, megfejthetjük jó néhány illúzió titkát, próbára tehetjük reflexeinket, vagy utat kereshetünk a végtelennek tűnő Tükörlabirintusban.

Az Agórában érdekes előadásokat, filmvetítéseket és egyéb színes programokat kínálunk; nálunk mindig lehet valami újat tanulni. A központ egy hatalmas, színes osztályterem, ahol teret adunk iskolai csoportok rendhagyó tanóráinak és speciális kísérleteknek, hogy a tanulás élmény legyen. A legkíváncsibb fiatalok pedig az Agóra klubban bontakoztathatják ki tehetségüket.

Az Agóra egy folyamatosan megújuló interaktív, kulturális és tudományos centrum, ahol nem csupán a természettudományos tárgyak népszerűsítésére, hanem egyfajta tudományos alkotóközösség létrehozására is törekszünk; továbbá lehetőséget biztosítunk az innovatív hazai cégek számára a fejlesztéseik, eredményeik bemutatásához.

Különleges tudományos eszközök

Partnereink

Az Agóra Tudományos Élményközpont legfontosabb célja, hogy már gyermekkorban felkeltse az érdeklődést a természettudományok iránt, segítse megalapozni és elmélyíteni a felsőoktatási tanulmányok elkezdéséhez szükséges tudást. Az intézmény feladata az oktatás empirikus oldalának erősítése, a gyakorlatorientált képzés támogatása.

Nagyon fontos számunkra a szakmai együttműködések és gyümölcsöző kapcsolatok ápolása a velünk azonos célkitűzéseket megfogalmazó intézményekkel és cégekkel. Ezúton is köszönjük a támogatást a Debreceni Egyetemnek, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának és a NI Hungary Kft.-nek.

További együttműködő partnereink: 

SteelPARK mo%cc%88k_logo_2016-06 littleBits BASF

 

Pályázatok

Élményalapú, a helyi értékekre fókuszáló természettudományos ismeretterjesztő rendezvények

Az Agóra Tudományos Élményközpontot működtető Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot nyújtott be a TOP-7.1.1-16-H-042-3-as számú, Innovatív kulturális programok és közösségi kezdeményezések című felhívásra, Élményalapú, a helyi értékekre fókuszáló természettudományos ismeretterjesztő rendezvények címmel. A projekt keretében az Agóra Nonprofit Közhasznú Kft. Debrecenben három, innovatív elemeket tartalmazó kulturális és természettudományi területen megvalósuló, ingyenes rendezvény szervezését és lebonyolítását tervezte, amelyek lebonyolításához 9.200.000 forintos támogatást igényelt.

Az első rendezvényt A tudomány születése címmel 2020. február 8-án és 9-én megvalósítottuk az Agóra Tudományos Élményközpontban. A rendezvény beszámolóját ITT olvashatják.

A második rendezvényt Tudomány vásár címmel 2020. szeptember 10-én és 11-én valósítottuk meg Debrecen belvárosában, a Dósa nádor téren. A rendezvény beszámolóját ITT olvashatják.

A harmadik rendezvényt Rendhagyó Kutatók Éjszakája az Agórában címmel 2020. szeptember 25-én rendeztük meg az Agóra Tudományos Élményközpontban.  A rendezvény beszámolóját ITT olvashatják.

Science Inspired

A projektről

A SCIENCE INSPIRED nemzetközi pályázat célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a tudományos élményközpontok az egyéni felfedezés és tanulás nagyszerű helyszínei, az iskolákkal és pedagógusokkal történő együttműködés révén pedig a természettudományos tantárgyak oktatásának izgalmas színterévé válhatnak.

A projekt megvalósítása során a lengyel EXPERYMENT Science Centerrel, a görög NOESIS-szel és a cseh VIDA!-val közösen, a modern digitális technológia adta lehetőségeket kihasználva és pedagógusokkal kooperálva olyan oktatási, módszertani anyagokat dolgozunk ki, melyek segítségével könnyebben felkelthető a középiskolás korosztály tudományos érdeklődése és elmélyíthetők az IT ismereteik.

Hogyan érjük el a célunkat?
– Folyamatosan tapasztalatokat cserélünk a projektben résztvevő európai tudományos központok szakembereivel és pedagógusokkal.
– Ösztönözzük a pedagógusokat, hogy iskoláikban terjesszék a projekt jó gyakorlatait.
– Aktívan együttműködünk a pályázatban közreműködő élményközpontokkal.
– A fiatalokat arra biztatjuk, hogy ők is mutassák be saját tudományos ötleteiket.

A projekt során a tanárok és a munkatársaink szerepe:
– Részt vesznek a partnerintézmények által szervezett tanulmányutakon.
– Videókat készítenek, melyekben az élményközpontok eszközeit használva izgalmas, látványos módon magyaráznak el tudományos jelenségeket, törvényszerűségeket.
– Megismerik a legújabb oktatási módszertanokat, mint például a játékalapú tanítás, történetmesélés, szabadulószobák, infokommunikáció.
– A célcsoport (tinédzserek) igényeinek megfelelően alakítják ki a programcsomagokat.

A diákok tevékenységei:
– Tesztelik a projekt során elkészült oktatási programcsomagokat.
– Videókészítő workshopon vehetnek részt, így megtanulhatják, hogyan készítsék el a saját tudományos bemutatófilmjüket.
– Egy nekik szervezett versenyre be is nevezhetik az elkészített filmeket.

Science Inspired programok

A projekt az Európai Unió finanszírozásával, az Erasmus+ program keretein belül valósul meg.
A projekt megvalósulásának időtartama: 2018.12.01.-2021.05.31.