Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Vizes napok az Agórában

Miért “kék” a Föld? Miként jön létre egy „víztornádó”? Használnak-e a halak lépcsőt? Hogyan lehet munkára fogni a vizet és milyen különleges állatok élnek az óceánok legmélyén? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak mindazok, akik a Vizes napokon ellátogatnak az Agórába. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992-ben, a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezte, hogy minden év márciusában világnap hívja fel a figyelmet a víz fontosságára. Az Agóra speciális programjaiból kiderül, hogy mennyi az emberek számára hasznosítható édesvíz a Földön és hogyan képes túlélni jó néhány élőlény a sivatagi körülményeket, de megtudhatják azt is a látogatók, hogy van-e pikkelye minden halnak, és hol lakik a hatkopoltyús szürkecápa vagy a barrakuda.

Időpont: 2023. március 22-25.

A táblázatos órarendért kattints ide »

Részletes programok

Vizes fizika
Mindig 100°C-on forr fel a víz? Miért hasznos konyhai eszköz a kukta? Hogyan keverednek az anyagok hideg és meleg vízben? Mi lehet a titka a Bermuda-háromszögnek? Mi történik, ha folyadékba ejtünk egy testet? Ismerd meg a folyadékok és a víz érdekes fizikai tulajdonságait!
A 30 perces kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.
Időpontok:
2023. március 22., szerda 14 óra
2023. március 23., csütörtök 14 óra
2023. március 24., péntek 14 óra
2023. március 25., szombat 12 óra
2023. március 25., szombat 15 óra

Cseppfolyós élet
Miért “kék” a Föld? Melyik szervünk tartalmazza a legtöbb vizet? Minden vizet meg lehet inni? Mindenhol ugyanannyi víz van a Földön? Hogyan képes túlélni jó néhány élőlény a sivatagi körülményeket? Az interaktív foglalkozás keretében a gyerekek betekintést nyerhetnek a víz szerteágazó szerepébe és jelentőségébe.
A 30 perces ismeretterjesztő foglalkozást 8 éves kortól ajánljuk. A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.
Időpont:
2023. március 22., szerda 15 óra

A víz hatalma
Mekkora ereje van a víznek? Képesek vagyunk ezt kihasználni? Hogyan állíthatjuk a víz energiáját a saját javunkra? Hányféleképpen hasznosítható a termálvíz és szükségük van-e a halaknak lépcsőre? Az előadáson megismerkedhetnek az érdeklődők a vízzel mint megújuló energiaforrással.
A 25 perces programot 10 éves kortól ajánljuk.
Időpontok:
2023. március 24., péntek 16 óra
2023. március 25., szombat 11 óra
2023. március 25., szombat 14 óra

Az óceánok legmélyén
Milyen mélységben találkozhatunk olyan állatokkal, akik mintha nem is a bolygónkon élnének? Hol lakik a hatkopoltyús szürkecápa vagy a barrakuda? A gyerekek a foglalkozáson megismerhetik a nagy tengerek, óceánok birodalmát. Feltérképezhetik a legmélyebb vizeink zónáit, és közben azt is megtudhatják, hogy hol találnánk a víz alatt a Grand Canyon legmélyebb pontját.
A 25 perces ismereterjesztő foglalkozást 6 éves kortól ajánljuk. A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.
Időpont:
2023. március 23., csütörtök 16 óra

A kék bolygó
Több vagy kevesebb víz van a bolygónkon, mint régen? Pontosan mennyi az emberek számára hasznosítható édesvíz a Földön? Mennyi vizet használunk el ténylegesen egy nap alatt? Tudj meg többet bolygónk vízkészletéről!
A 20 perces előadást 6 éves kortól ajánljuk.
Időpontok:
2023. március 22., szerda 16 óra
2023. március 23., csütörtök 15 óra
2023. március 24., péntek 15 óra

Irány a vízpart
Meg tudod-e különböztetni a hódot a vidrától? Kell félnünk a vízisiklótól? Van szárnya a nádi bikának? Él-e hazánkban őshonos teknősfaj? Hogyan kommunikálnak a hódok, ha veszélyben érzik magukat? Ezen az előadáson a vízpartokon élő állatokat ismerhetik meg a gyerekek.
A 25 perces programot 6 éves kortól ajánljuk.
Időpont:
2023. március 25., szombat 13 óra

Pikkelymustra
Tudtad, hogy a halak pikkelyén is található évgyűrű, amiből a hal korát is megállapíthatjuk? De van-e minden halnak pikkelye? A foglalkozáson a gyerekek mikroszkóp alatt vizsgálhatják meg a különböző pikkelyeket és kiderül az is, mi az a halpénz és miért van egy halnak szüksége rá.
A 30 perces ismeretterjesztő foglalkozást 8 éves kortól ajánljuk. A programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.
Időpont:
2023. március 25., szombat 16 óra

Vasárnapi tudomány: A mélységek urai
2023. március 25., szombat 10:30-11:30
Az ismeretterjesztő programsorozat keretében izgalmas tudományos kalandok várják a gyerekeket. A résztvevők az egyórás foglalkozásokon bepillanthatnak a különböző tudományterületek rejtelmeibe.
Az óceánok legismertebb, legrettegettebb élőlényei a cápák, de vajon mindegyikük ragadozó? Hogyan érzékelik környezetüket és melyik a legismertebb őscápa? Ha szeretnél ehhez hasonló kérdésekre választ kapni és kicsit jobban megismerni ezeket a különleges, talán nem is annyira félelmetes ragadozókat, akkor gyere el a foglalkozásra!
Ajánlott életkor: 8-12 év
A programon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A foglalkozásra csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni az Agóra, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várják. Az egyórás foglalkozás pontosan fél 11-kor kezdődik, gyülekező a fogadótérben.