Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Rendhagyó Kutatók Éjszakája az Agórában

2015. szeptember 25., péntek 14:00-23:00

Kutató diákok
14:00-23:00
Helyszín: Interaktív tér
Az Agóra Tudományos Élményközpont nemcsak a Debreceni Egyetem kutatóival karöltve igyekszik közelebb hozni a tudományt a nagyközönséghez, hanem pódiumot biztosít a kutató diákoknak is. Az Agóra Interaktív terében a város legtehetségesebb középiskolás diákjai mutatják be standjaikon fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket.
A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mivel csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Jelentkezni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet.

Éjszakai távcsöves csillagnézés
19:00-23:00
Helyszín: Csillagda
Tiszta égbolt esetén az érdeklődők megcsodálhatják a Holdat és a Szaturnuszt, de megfigyelhetnek kettős csillagokat is két távcsövön keresztül csillagász szakember vezetésével. A programra óránként 20 főt tudunk fogadni. Rossz idő esetén csillagászati előadást tartunk.
A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mivel csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Jelentkezni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet.

Az Univerzum fényei
18:00-20:00
Helyszín: Konferenciaterem
2015, a Fény Nemzetközi Éve alkalmat nyújt arra, hogy áttekintsük azt a hallatlanul gazdag jelenségkört, mely a fény, általánosabb nevén az elektromágneses sugárzás fogalmához kapcsolódik. Erre leginkább az Univerzum feltérképezése kínál látványos példákat.
További részletek itt olvashatók.
A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mivel csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni.  Jelentkezni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet.

Fraktálok és képnyelvek végessége
18:00-19:00
Helyszín: Zöld szemináriumi terem
A képnyelvek elképzelhetőek egy tetszőleges rácsként, amin megadunk egy kezdő alakzatot. Ezen alakzat éleit később más alakzatra cseréljük, előre megadott szabályok szerint. Az ilyen cserék során előfordulhat, hogy végtelen sok különböző alakzatot/törtvonalat generálunk – ezzel foglalkozik a végesség kérdése.
További részletek itt olvashatók.
A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mivel csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni.  Jelentkezni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet.

Ezen a napon nemcsak a Móricz Zsigmond út felől közelíthető meg az Agóra, a gyalogos forgalom számára megnyitjuk az egyetem Matematika-Földtudományi épületéhez közel található gazdasági bejáratunkat is.

2015. szeptember 25-én, pénteken az Agóra rendkívüli nyitva tartással, kizárólag 14 órától 23 óráig fogadja az előre regisztrált látogatókat.