Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Napfogyatkozás Hete

2015. március 17-21.

Részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk 2015. március 20-án, pénteken a délelőtti órákban. Akkor éppen iskolában ülsz vagy dolgozol? Az Agórában más időpontban is megfigyelheted ezt az izgalmas égi jelenséget, sőt nemcsak a részleges, hanem a teljes napfogyatkozást is megmutatjuk neked. Most először állítjuk fel az élményközpontban a mobil digitális planetáriumot, ahol szemléltetjük a napfogyatkozás folyamatát, és előadást is hallhatsz a jelenség tudományos hátteréről. Egész héten segítünk neked felkészülni arra, hogyan tanulmányozd a péntek délelőtti napfogyatkozást; péntek délután vagy szombaton pedig újra átélheted az élményt a digitális planetáriumban. A félórás programban a tavaszi csillagképekről és a Naprendszerünk bolygóiról is szó lesz.

Hétköznap délelőttönként és kora délután csoportokat fogadunk a digitális planetáriumban. Az egyéni látogatók számára hétköznap 16:30-tól, hétvégén pedig négyszer, 10:30-tól, 12:30-tól, 14:30-tól és 16:30-tól indul a program. A mobil planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programon részt venni.

Ezen a héten is óránként indulnak a tematikus előadások és kísérleti bemutatók 10:30-tól 16:30-ig.
Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az Agóra 2015. március 20-án, pénteken – rendezvény miatt – csak 14 és 18 óra között látogatható.

További információk: agora@agoradebrecen.hu

A napfogyatkozásról
Ez a csillagászati jelenség olyankor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. 2015. március 20-án lakott területektől távol, a Jeges-tenger vidékén látható majd teljes napfogyatkozás. Debrecenben 63%-os részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg, a Hold a napkorongnak csupán egy részét takarja majd el 9 óra 43 perctől fokozatosan. A jelenség 10 óra 52 perckor éri el csúcspontját és 12 óra után 3 perccel ér véget. Hazánkból legközelebb hét év múlva látható majd látványos napfogyatkozás.

Fontos tudni!
Szabad szemmel közvetlenül a Napba nézni veszélyes! Távcsővel, fényképezőgéppel és videókamerával ugyancsak tilos a Napba nézni. A jelenség megfigyeléséhez speciális szűrőszemüveg szükséges, de használható 12-13-as fokozatú hegesztőüveg is.

Napfogyatkozás az Agórában