Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Jákob lajtorjája (Zenélő plazmaív)

Készíts apró villámokat, amik még zenélnek is!

Zenélő plazmaív

Hogyan használjam?

Nyomd meg a gombot! Várd meg, mi történik, majd ismételd meg újból!

Mi történik?

A két vezeték olyan áramkörhöz tartozik, amely majdnem zárt, pont úgy, mint abban a pillanatban, amikor kihúzol a falból egy elektromos eszközt és az esetleg egy picit szikrázik. A Jákob lajtorjájában található egy transzformátor, amely a hálózati feszültséget sokszorosára növeli, akkorára, hogy a két vezető közötti levegő is elektromos vezetővé válik, akárcsak a villámoknál. A kisülésnél végre zár az áramkör, az elektronok annyira felforrósítják a levegőt, hogy az “megolvad”, plazmává válik.
A plazma az anyagok negyedik halmazállapota, amely nem szilárd, nem folyékony és nem gáz. Ebben az állapotban az elektronok már nincsenek az atomokhoz kötve, hanem egy atomi “masszaként” viselkednek. A plazma roppant forró, ennek köszönhető az, hogy a plazmaív felfelé mászik, hiszen a forróság felmelegíti a levegőt, ami így ritkább lesz. Ritkább levegőben pedig könnyebb elérni a kisülést, így a plazmaív is felfelé vándorol, míg a végére nem ér.

Mire jó?

A plazma egyik legismertebb felhasználási területe a fluoreszcens izzókban van, ahol a plazmakisülés felel a fényért. A fémmegmunkálás területén is elterjedt a technológia, sőt már léteznek plazmahajtóművek is, amelyek űrhajókat mozgathatnak meg.

Tudtad-e?

A bibliai Jákob álmában lajtorját látott, mely a földtől az égig ért. Innen kapta nevét ez a látványos demonstrációs eszköz.