Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Vízesés-illúzió

A forgó spirál megbabonáz, a felhők mozgásba lendülnek.

Vízesés illúzió

Hogyan használjam?

Figyeld húsz másodpercig a forgó spirált, majd nézz rá a felhős képre!

Mi történik?

A felhők mozgásba jönnek, mintha feléd gomolyognának. A spirál vonalai ugyanis olyan hatást keltenek, mintha folyamatosan befelé forognának, és amikor a felhőkre nézünk, azok ezzel ellentétes irányba, látszólag kifelé mozognak.
A feltételezések szerint a mozgást úgy észleljük, hogy az agyunk összehasonlítja a különböző irányú mozgások érzékeléséért felelős idegsejtek jelzéseit. Ha mozdulatlan képet nézünk, akkor ezek a jelek egyensúlyban vannak. Amikor viszont huzamosabb ideig figyelünk valamilyen egyirányú vagy ismétlődő mozgást, akkor azok az idegsejtek, amelyek feladata az adott irány észlelése, előbb-utóbb kifáradnak. Ekkor egy álló képre pillantva azok az idegsejtek, amelyek az ellenkező irányú mozgás érzékeléséért felelősek, viszonylag aktívabbak lesznek, ezért az agyunk egy, az előzővel ellentétes irányú mozgást érzékel.

Tudtad-e?

Ez a jelenség a nevét Robert Addams (1789 – 1875) 1834-ben tett megfigyeléséről kapta. A tudós egy vízesés hosszas szemlélése után a környező sziklákra pillantva úgy érezte, mintha a sziklák megmozdultak volna.