Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Szkander

Most fitogtathatod az erődet!

Szkander

Hogyan használjam?

Mozgasd a kart olyan erősen, ahogy csak tudod, közben figyeld a kijelzőt! Milyen technikával tudod a legnagyobb erőt kifejteni? Óvatosan, meg ne sérülj!

Mi történik?

A kijelző azt az erőt mutatja, amekkorával húztad, vagy nyomtad a kart, mégpedig Newton-ban. Jó közelítéssel 10 Newton megfelel annyi erőnek, amennyivel a Föld gravitációja húz 1 kg-ot, vagyis 10 Newton erő kell 1 kg megtartásához. Egy 50 kilós gyermek 500 N-nal nyomja a talajt, Hossein Rezazadeh tenyereit pedig 2630 N nyomta, amikor olimpiai csúcsot döntött 263 kg-mal súlyemelésben, lökésben.
Méretükből adódóan a combod elülső és hátsó izmai a legerősebbek, de a karodnál a legfontosabb, hogy milyen szögben állsz a szkandergépünkhöz képest. A szkander-pozíció, esetleg ha kinyújtott kézzel, a géppel szemben állva próbálsz erőt kifejteni, akkor nem lesz túl nagy szám a kijelzőn: ilyenkor csak kisméretű izmok működnek, ráadásul rossz szögben. Nagy erő kifejtéséhez olyan nagy izmok szükségesek mint a mellizom (ha nyomod a kart) vagy a hátizom (ha húzod a kart).