Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Forgó kígyó és sztereogram

Vigyázz, el ne szédülj!

Stereogram és rotsnake

Hogyan használjam?

Nincs más dolgod, csak figyelmesen megnézni a képeket. Az ábrák egyszer csak megmozdulnak, forognak, vagy a mélybe húznak.

A jobb alsó sarokban pedig egy mágikus képet találsz, amelyben el van rejtve egy alakzat. Ha nem látod elsőre, tedd hozzá közel az orrod és próbálj a kép mögé nézni, majd lassan hátrálj!

Mi történik?

Az optikai illúzióknak általában nincs pontos tudományos magyarázata, de azt tudjuk, hogy többnyire a szemmozgáshoz és a mozgás érzékeléséhez kapcsolódnak. Próbáld ki: ha a szemed nem mozgatod és kizárólag egyetlen pontra fókuszálsz, az illúzió szertefoszlik, a kép nem mozog tovább!

Mire jó?

Az optikai illúziók nemcsak játéknak kiválóak, számos gyakorlati hasznuk is van. Megfelelően elkészített illúzió segíthet a zöld hályog nevű szembetegség felismerésében és korai gyógyításában, de kutatók igyekeznek a forgalmi dugókat is csökkenteni segítségükkel. Különös alkalmazás, hogy az optikai illúziókat az emberek érzékelik, de a gépek, robotok nem, így segítségükkel megkülönböztethető lehet egy emberi és egy mesterséges intelligencia is. A szem becsapásával működnek a 3D tévék és mozik is.

Tudtad-e?

A mágikus képek, azaz az “autosztereogramok” nagyrészt egy magyar tudós, Julesz Béla látással és mélységérzékeléssel kapcsolatos munkásságának köszönhetők.