Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Polárkép

Varázsolj a fekete-fehérből színes képet, csupán az ablak forgatásával!

polarkep 

Hogyan használjam?

Figyeld a falon lévő, látszólag színtelen képet a nézőkén keresztül! Lassan forgasd a nézőkét és láthatod, ahogy megelevenednek a színek!

Mi történik?

A falon függő képet celofánból készítettük, melynek különös tulajdonsága a kettős fénytörés. Ennek köszönhetően a celofán a különböző polarizációs síkkal rendelkező fényhullámokat különbözőképpen, eltérő szögben töri. Az egymásra rakott celofánrétegekből álló képnél ez többször is megtörténik, így a háttérvilágításból származó fehér fény egy “labirintusba” kerül, melyből csak néhány színnek sikerül kijutnia, melyek épp szerencsésen szóródtak. Az egymásra össze-vissza ragasztott celofánrétegek így különböző színeket engednek át különböző polarizációs síkokban, amelyet a polarizátorunkkal vizsgálhatsz.

Mire jó?

A méhek, a polipok és a sáskarákok is a polarizáció segítségével tájékozódnak, de a polarizált fény azt is megmutatja, hol van feszültség a műanyagokban, beazonosítja a kristályokat, sőt, segítségével kutatható az Ősrobbanás és a Világegyetem fiatalkora is.