Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Mágneses átejtés

A fém vagy a műanyag esik le gyorsabban?

Mágneses átejtés

Hogyan használjam?

Ejtsd be a fémből készült kártyát és a műanyag lapot egymás után a mágneseket tartó plexilapok közé! Figyeld meg, hogyan esnek le!

Mi történik?

Amikor egy elektromosan vezető anyag (mint a fémlapunk) mágneses térben mozog vagy a mágneses tér változik, akkor benne örvényáramok keletkeznek. Az örvényáramok viszont mágneses teret hoznak létre, mégpedig Lenz törvénye szerint olyan mágneses teret, amely akadályozni akarja az őt létrehozó mágneses tér változását, vagyis lassítja a fémlemez mozgását.
Ha az elektromosan szigetelő műanyag lapot ejtjük a nyílásba, az a mágneses térbe érve nem lassul, a vezető fémlap viszont igen.
Próbáld ki a mágneses ingánkat is!

Mire jó?

A lapok fékezéséért felelős Lenz-törvényt hasznosítják a lebegő mágnesvasutak, a mágneses fékrendszerek, de az egyszerű indukciós főzőlapok is. A lebegő mágnesvasutaknál a vasúti kocsik nem érintkeznek közvetlenül a sínnel, így a súrlódás minimális, jóval nagyobb sebesség érhető el. A jelenlegi leggyorsabb mágnesvasút 603 km/h sebességgel is tud száguldani, ez nagyjából ötszöröse a hazai vonatok sebességének.