Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Lézerspirográf

Kiskorodban nem engedték, hogy a falra firkálj? Nem baj, most kipróbálhatod lézerrel. Forgó tükreink segítségével életre keltheted képzeleted dinamikus formáit, mandaláit.

Hogyan használjam?

Állj a pult mögé, majd nyomd meg a nagy piros gombot! Szabályozd a motorok sebességét a potméterek segítségével, és figyeld meg a szemben megjelenő alakzatokat! A zöld gombokkal ki is kapcsolhatsz egy-egy motort. Érdemes először csak egy, majd kettő és egyre több motort használni, hogy megfigyelhesd, milyen hatással van a megjelenő formákra egy-egy új belépő motor. Ha megjegyzed a számokat, ismét megjeleníthetsz egy számodra szimpatikus ábrát. Amint a ledsor kékre vált, várj, míg el nem tűnik teljesen, majd ismét játszhatsz!

Mi történik?

Minden potenciométer egy-egy DC motor PWM sebességszabályozóhoz van kötve, mely motorokon tükrök vannak. A forgó tükrök szándékosan „kissé pontatlanul” lettek a tengelyekre felhelyezve előidézve így a forgásból keletkező kör- vagy ellipszisformák megjelenését. (Ezt a pontatlanságot „hallhatod is”, amikor nagy sebességgel forognak a motorok, azok rezonálnak így, egy zúgó hang hallható.) Mivel négy ilyen formát hozunk létre – szándékosan nem szinkronban, ezért mindenféle alakzatot kreálhatunk egy pontszerű lézerfényből. A berendezés, melynek segítségével ezt megvalósítjuk, a fejed felett található felhő formában kapott helyet. A címezhető ledszalagon a zöld szín a rendelkezésre álló játékidőt, míg a kék visszaszámláló a várakozási vagy pihenési időt jelenti.

Tudtad-e?

Az eszköz a WATCH program keretein belül készült.
Közreműködő diákok: ifj Cosma-Molnár Izabella, Nemes Petra, Orliczki Bettina, Petrikó Patrícia, Szentirmai Zsófi
Mentor: Sándor Ádám