Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Lenz-ágyú

Jól tudsz célozni? Ehhez a különleges ágyúhoz nem kell ágyúgolyó, csak mágnesesség.

Lenz ágyú

Hogyan használjam?

Töltény helyett fémgyűrű, ravasz helyett pedig piros gomb működteti az ágyúnkat. Találd el egymás után ötször a célpontot!

Mi történik?

Az ágyú vastagabb hátsó részében egy elektromágneses tekercs van elrejtve, abból nyúlik előre a rúd, vagyis az ágyúcső. Amikor megnyomod a piros gombot, a rúdban hirtelen kialakuló mágneses tér a gyűrűben elektromos áramot kelt, amelynek iránya ellentétes a rúdban kialakult mágneses tér irányával, azaz a gyűrű és a rúd az elektromosság miatt hirtelen két egymást taszító mágnessé válik. Puskaporra nincs szükség, az elektromágnesesség elég nagy lökést ad a gyűrűnek. Az ágyú azért működhet, mert az elektromosság és a mágnesesség valójában elválaszthatatlanok egymástól: az elektromosság mágnesességet kelt, a mozgó mágnesesség pedig elektromosságot.
Hogy megismerkedj az elektromágnesek különös tulajdonságaival, próbáld ki a Mágneses átejtést is a felfedező zónában!

Mire jó?

Az elektromágnesességnek megszámlálhatatlanul sok felhasználási területe van. Segítségével a daruk képesek autókat is megemelni, de nélküle elképzelhetetlenek lennének a hangszórók is, ahol a hangot keltő membránt is elektromágnesek mozgatják. A mozgó mágnesek nélkül pedig nem lenne elektromos áram sem! Hiszen az atom-, szél- és szénerőművek is hatalmas mágneseket forgatnak, amelyek így képesek elektromos áramot kelteni, ami végső soron eljut a falakon lévő konnektorokba.