Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Reakcióidő

Szerinted gyorsabb vagy mint egy tintahal vagy egy folyami rák?

Jók a reflexeid?

Hogyan használjam?

Tedd a kezedet a hozzád közelebb eső tenyérkörvonalra és figyelj! Amikor a fényjel felvillan a másik tenyéren vagy egy sípolást hallasz, minél gyorsabban csapd a kezed a másik körvonalra! A kijelzőn megjelenik a reakcióidőd. Ha visszateszed a kezed, újra próbálkozhatsz.

Mi történik?

A felvillanás és a kézcsapás között hosszú utat tesz meg az üzenet, hogy “Most csapj!”. Először a fény a szemedbe jut, majd abban elektromos jellé alakul, amit az agyad minél gyorsabban próbál feldolgozni: “Ez egy fényjel, tehát rá kell csapni a tenyérre!”– üzeni végül a karodban található idegeken keresztül az izmaidnak, hogy azok mozgásba lendüljenek.
A reakcióidőd a fényjelre hosszabb, a hangjelre pedig rövidebb, annak ellenére, hogy a fény gyorsabban terjed, mint a hang. Ez annak köszönhető, hogy az agy gyorsabban dolgozza fel a hangjelet, mint a fényt, a terjedési sebesség elhanyagolhatóan kicsi. Átlagosan 160 ms (azaz egy másodperc több mint egy tizedrésze) a reakcióidő hangjelre és 190 ms fényjelre, de a Pekingi Olimpia atlétái képesek voltak 109 ms (hang) és 121 ms (fény) reakcióidő elérésére is!

Tudtad-e?

Egy tintahal átlagos reakcióideje 50-75 ms, harmada egy átlagos emberének, egy folyami rák pedig 5 ms-os reakcióidőre is képes! De nem érdemes csüggedni, ezek az állatok jóval egyszerűbb idegrendszerrel rendelkeznek, mint az ember, emiatt sokkal rövidebb az inger útja a szervezetükben.