Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Hőlégballon

Ez a hőlégballon motor nélkül is felszáll.

DSC_7214

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan használjam?

Meg kell nyomni egy gombot és a hőlégballon hamarosan felemelkedik.

Mi történik?

Tapasztalhattad, hogy a meleg levegő felfelé száll (ezért van nyáron melegebb a több szintes házak emeletén), ez emeli fel a hőlégballont is. A nagy hőlégballonokat erős gázfáklyák emelik a magasba, a mi ballonunkat pedig az alatta lévő oszlopba épített fűtőtest.
A meleg levegő azért áramlik felfelé, mert annak a sűrűsége kisebb, a levegő “ritkább”, mint a hideg levegő, így felhajtóerő keletkezik. Arkhimédész óta tudjuk, hogy egy folyadékban vagy gázban egy testre felhajtóerő hat, mégpedig akkora, amekkora a test térfogatával egyenlő térfogatú folyadék vagy gáz súlya. A meleg levegő és a ballon együttes súlya könnyebb, mint az ugyanekkora helyet elfoglaló hideg levegő súlya, ennek köszönhetően emelkedik fel a hőlégballon. Amikor a fűtőtest kikapcsol, akkor a ballon újra lesüllyed, hiszen a saját súlya meleg levegő nélkül már nagyobb mint a hideg levegőé.

Mire jó?

A hőlégballonok és léghajók mellett a vízi hajók, tengeralattjárók, de még a halak is hasznosítják a felhajtóerő jelenségét, sőt, úszás közben is ennek köszönhetően maradunk a víz felszínén.