Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Hőkamera

Vajon a kezed vagy az orrod hegye a melegebb?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan használjam?

Állj a kamera elé és vizsgáld meg, melyik testrészed a legmelegebb? Figyeld meg, mennyire hőszigetel a ruhád, a hajad vagy éppen a szakállad! Állapítsd meg a maximális és minimális hőfokokat is! Minél vörösebb, sárgább valami, annál melegebb.

Mi történik?

A hőkamera nem a hőmérsékletet, hanem az infra tartományú sugarakat érzékeli. Az emberi test és minden fizikai anyag, amely melegebb, mint az abszolút 0 fok, azaz -273°C, folyamatosan hőt – infravörös elektromágneses sugárzást – bocsát ki magából, méghozzá minél magasabb a hőmérséklet, annál több infravörös sugarat. A hőkamera érzékelője ezeket a szabad szemmel láthatatlan sugarakat alakítja képpé, különböző színekkel ábrázolva az eltérő hőmérsékletű felületeket. Ezt a képalkotó eljárást termográfiának nevezzük.

Tudtad-e?

Az emberi testről egyéni, pillanatnyi egészségi állapotra jellemző hőtérkép készíthető a hőkamera segítségével. Az orvosdiagnosztikában használt képalkotó eljárás segítségével számos, még panaszt sem okozó testi elváltozás mutatható ki, a gyulladási gócoktól kezdve a keringési zavarokon át bizonyos valószínűsíthető daganatokig. A termográfiát számos más területen is alkalmazzák. A hőfotók elemzésével megállapítható például, hogy hol szökik el a meleg egy épületből, mekkora felületen vizesedik egy falszakasz vagy megfelelően működnek-e a fűtési körök.