Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Hanghullámok terjedése vákuumban

Milyen hangja lehet az űrnek?

Hanghullámok terjedése vákuumban

Hogyan használjam?

Nyomd meg a haranggal jelzett gombot és szólaltasd meg a csengőt! Ezután nyomd meg a ventilátorral jelölt gombot, hogy kiszivattyúzd a levegőt a búra alól (ez 2 percig is tarthat)! Most nyomd meg ismét a csengettyű gombját és fülelj!

Mi történik?

A hangok hullámokból állnak, a hullámok pedig valaminek a rezgéseiből jönnek létre, pont úgy, ahogy a vízhullámokra rakott bója is csak fel-le mozog, annak ellenére, hogy a hullám úgy tűnik mintha oldalra haladna. A hang a levegő részecskéinek hullámzása, amelyek összesűrűsödnek, vagy ritkulnak, akárcsak egy lépegető rugó. A csengő azért szólal meg, mert a fém félgömböt megüti az apró rúd, a félgömb pedig rezegni kezd. A rezgést átadja a levegőnek, ami pedig utána a búrának, majd újra a levegőnek, végül pedig a füled érzékeli a rezgést.
Ha leszívjuk a levegőt a búra alól, akkor a rezgő csengő nem tudja átadni a rezgést a levegőnek, így az nem jut ki a búra alól. Ráadásul a felfüggesztés és a szivacs biztosítja, hogy a csengő az asztalnak se adja át a rezgést, így amikor a búra alatt vákuum van, a csengő rezeg ugyan, de nem szólal meg.

Tudtad-e?

Az űrben teljes csend van. Mivel ott nincs levegő, vákuum uralkodik, így a hanghullámok nem terjednek, még egy óriási robbanást is síri csend kísér és a filmekkel ellentétben az űrhajóknak sincs semmilyen hangjuk, akármilyen gyorsan is száguldoznak az űrben.