Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Gyorsulásmérő

Milyen gyorsan tudsz futni?

Gyorsulásmérő

Hogyan használjam?

Állj a starthoz, és fuss végig a pályán! A gyorsulásod mérése automatikusan indul, az eredményedet a kijelzőn olvashatod le.

Mi történik?

A kijelző mutatja, hogy milyen sebesen futottál és, hogy épp melyik pillanatban mekkora a gyorsulásod. Elinduláskor nagyobb a gyorsulásod, vagy amikor már közeledik a fal?

Mire jó?

Lépésszámlálókban, okostelefonokban és okosórákban találhatóak a legegyszerűbb, hétköznapi gyorsulásmérők, amelyek képesek az eszköz billegéséből kiszámolni, hogy az ember mennyit lépett, milyen távolságokat tett meg, de nekik köszönhető, hogy a telefonok képernyője elfordul, ha az oldalára fektetjük. A tudomány viszont számtalan felhasználási módot ismer, mint például földrengések vizsgálata, rezgésnek kitett eszközök (autók, épületek) ellenőrzése, szívverés mérése.

Tudtad-e?

A gyorsulásmérő a lassulást is méri: számos autóban és mobiltelefonban található már olyan biztonsági alkalmazás is, amely azonnal értesíti a mentőket és a rendőrséget, ha a gyorsulásmérő olyan nagy lassulást mutatott, ami feltételezhetően balesetből származhat.