Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Fakutya

„Ilyet még életemben nem pipáltam!” – kiáltott fel Alice, amikor a Fakutya eltűnt a szeme elől, viszont a vigyora látható maradt. Megismételhető-e a Csodaországban tapasztalt jelenség?

Fakutya

Hogyan használjam?

Kérj meg valakit, hogy üljön le veled szemben! Támaszd a homlokodat a maszknak, és forgasd a tükröt úgy, hogy eltakarja az egyik szemnyílást! A másik szemeddel nézd mereven a szemben ülő arcát és számolj 25-ig, majd az eltakart szemed felőli oldalon mozgasd a kezedet úgy, hogy lásd a tükörben! A szemben ülő arca lassan elhomályosodik, ha jól csinálod, akkor el is tűnik, mintha letörölted volna a kezeddel.

Mi történik?

A szemben ülő arca lassan elhomályosodik, ha jól csinálod, akkor el is tűnik, mintha letörölted volna a kezeddel. Agyunk ugyanis sokkal erősebben reagál a mozgásokra, mint a mozdulatlan képekre. Ez túlélési ösztöneinkhez kötődik: a mozgás általában veszélyt jelzett, ezért agyunk „átáll” a mozgó kéz érzékelésére a mozdulatlan arc helyett, ez utóbbiról nem vesz tudomást a továbbiakban, ezért „törlődik ki” a szemben ülő arca.