Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Bermuda-jelenség

Miért tűnnek el a hajók a Bermuda-háromszögben?

Bermuda jelenség

Hogyan használjam?

Pumpálj levegőt a vízoszlopba, amelyiknek a tetején a kis hajó úszik! Figyeld meg, ahogyan a felszálló buborékok hatására a kis hajó lassan elsüllyed!

Mi történik?

Arkhimédész törvénye kimondja, hogy egy folyadékba merített testre felhajtóerő hat, méghozzá akkora, amekkora a test által kiszorított folyadék súlya. Ha a test súlya kisebb, mint amennyi a térfogatának megfelelő folyadék súlya, akkor úszik a folyadék felszínén. Ha nagyobb, akkor elsüllyed.
Amikor gázbuborékok jelennek meg a vízben, akkor az immár buborékos víz sűrűsége a buborékok miatt lecsökken. A buborékos vízből pedig a hajó kevesebbet szorít ki, a felhajtóerő csökken, a hajó alámerül. A jelenség nem túl nagy, de a kis hajó súlyát mi úgy választottuk meg, hogy éppen csak ússzon a vízen, így könnyen elsüllyed. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez a jelenség az, amelyik a Bermuda háromszögben rejtélyesen eltűnő hajók végzetét okozza: itt az óceán vízének kisebb sűrűségét a víz alatti vulkánok kipárolgásai biztosítják.

Tudtad-e?

Az Atlanti-óceánon található Bermuda-háromszöget az ott eltűnt repülőgépek és hajók tették hírhedt területté. A fizikai jelenség ugyan valós, ám a kutatók időközben rámutattak arra, hogy a Bermuda-háromszög korántsem olyan titokzatos, mint gondolnánk: valójában ezen a helyen nem történt jóval több katasztrófa mint máshol, számtalan esetet hibásan dokumentáltak, ráadásul nem veszik figyelembe a trópusi ciklonokat sem. 2013-ban a WWF készített egy összeállítást a Föld 10 legveszélyesebb hajózási útvonaláról, de a Bermuda-háromszög nem volt köztük.