Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

A piramisok titka

Húzd fel a kocsit, majd állítsd át a lejtő szögét! Mikor könnyebb felhúzni a kocsit, ha lankás, vagy ha meredek a lejtő?

A piramisok titka

Hogyan használjam?

Az állvány tologatásával változtathatod a lejtő meredekségét, majd a jobb oldalon a kötél segítségével felhúzhatod a kocsit.

Mi történik?

Biztosan tapasztaltad, hogy emelkedőn nehezebb biciklizni. A vízszintes úton mozgó járműveket csak a kerekek súrlódása és a légellenállás gátolja, ha emelkedő van, akkor viszont le kell küzdeni a gravitációs erőt is, amellyel a Föld húzza a kocsit, vagy a biciklit. Vízszintesen sétálni könnyű mert ekkor merőlegesen mozgunk a gravitációs vonzás irányára, felfelé mászni viszont nehéz, mert akkor pedig ellentétes irányúak. A lejtőn felmenni viszont olyan, mint sétálni és mászni is: meredek lejtőn sokat kell mászni és keveset sétálni, lankáson pedig fordítva.

Tudtad-e?

Az egyszerű gépeket – a lejtőt, a csigát és az emelőt – már az ókorban is ismerték. Ugyan a piramisok építésének pontos folyamata a mai napig nem tisztázott és aktív kutatás tárgya, abban biztosak lehetünk, hogy a lejtőknek jókora szerepe volt a monumentális kövek mozgatásában.