Nyitvatartás Jegyárak Megközelítés Csoportos bejelentkezés
WATCH <Women at Tech>

WATCH <Women at Tech>

Pályaorientációs program lányoknak

Az előző két év sikere után 2024 januárjában ismét útjára indult a WATCH. A programba ezúttal is több mint 60 lány kapcsolódott be.

A programról

A 2021-ben indult kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a fiatalok számára a STEM területeket, miközben a részt vevők megtapasztalhatják a csapatmunka előnyeit és örömét is. Szeretnénk, ha olyan lányok is lehetséges karrierútnak tekintenék a mérnöki pályát, akik eddig azt gondolták, ez a lehetőség nem alternatíva számukra. A programhoz csatlakozó lányok bepillanthatnak a mérnöki tudományterületek és a programozás rejtelmeibe, kipróbálhatják a különböző kódolási felületeket, megálmodhatják és kinyomtathatják 3D-ben ötleteiket. Emellett a diákok találkozhatnak sikeres mérnöknőkkel, első kézből ismerhetik meg a természettudományos szakmákban rejlő lehetőségeket, a mérnöki pálya szépségeit és felfedezhetik a saját erősségeiket is.

A WATCH programban az elmúlt két tanévben több mint 100 középiskolás lány vett részt. Az alapképzés során a diákok megszerezhetik azt a jövőtálló elméleti és gyakorlati tudást, amely később a projektmunkák elkészítéséhez szükséges. A WATCH foglalkozásain a lányok betekinthetnek például az okoseszközök világába, de megalapozhatják elektortechnikai tudásukat is. A 3D modellezés lehetőséget nyújt arra, hogy a középiskolás fiatalok igazán különleges dolgokat tervezzenek és kreativitásukat használva valósítsák meg ötleteiket. A szakköri alkalmak során elsajátíthatják a lányok egy háromdimenziós grafikai szerkesztőprogram használatát, amelynek segítségével egyedi tárgyakat alkothatnak.

Az előző évekhez hasonlóan a lányok júniusban egy záróesemény keretében mutatják be a pályaorientációs programban megvalósított okosszerkezeteket, később pedig a Campus Fesztiválon és a Kutatók Éjszakáján is megismerkedhetnek a projektekkel az érdeklődők. Az előző évekbenben többek között okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek a lányok, de plazmatányér, lézerspirográf, minirobot, buboréklámpa és időjárás-állomás is kikerült a WATCH műhelyéből.

A kimondottan lányoknak szóló, egyedülálló WATCH programot stratégiai partnerként az NI Hungary Kft. támogatja. Nagyon örülünk annak, hogy egyre nagyobb teret hódít a WATCH misszió, most már nemcsak a NI önkéntesei kapcsolódnak be a programba, hanem a Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary munkatársai is részt vesznek a WATCH-ban a diákok mentoraként.

A WATCH program 2023-ban tovább bővült, az NI Hungary Kft. támogatásával útjára indult a WATCH+ is, amelyben a korábbi részt vevők újabb projektmunkákon keresztül elmélyíthetik tudásukat, gyárlátogatásokon vehetnek részt és a továbbtanulással kapcsolatosan hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a Debreceni Egyetem szakembereinek bevonásával. A program célja az érdeklődő lányok STEM pályákon tartása, elköteleződésük növelése a mérnöki és IT szakmák iránt.

Az NI a két pályaorientációs programot eddig összességében csaknem 114 ezer USA-dollárral támogatta.

 

Hírlevél logo

Hírlevél-feliratkozás

Nem akarsz lemaradni semmiről? Iratkozz fel hírlevelünkre és rendszeresen értesítünk a nálunk zajló programokról, legfrissebb eseményekről!