Nyitvatartás Jegyárak Megközelítés Csoportos bejelentkezés
Agóra húsvét

Agóra húsvét

Mekkorára nőhetnek a legnagyobb nyúlfajták, és hordanak-e a nyuszik cipőt? Mi történik a tojásban a költési időszak alatt, és mitől függ, hány tojás van egy fészekben? A tavaszi szünet első három napján, 2024. március 28. és 30. között különleges húsvéti-tavaszköszöntő programokkal várjuk a családokat. Kiderül többek között, hogy milyen élőlény a téltemető, mi a különbség a tulipánfa és a liliomfa között, illetve miért tollászkodnak és fürdőznek a madarak, a Botanikus Kerti séta során pedig megtudhatják az érdeklődők, mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához, és hogyan működnek a mocsárciprus légzőgyökerei. 
Ezen a három napon, rendkívüli nyitvatartással, 10-től 18 óráig várja a látogatókat az Agóra. A programokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.
(Felhívjuk a figyelmüket rá, hogy március 31-én, húsvétvasárnap és április 1-én, húsvéthétfőn zárva tart az élményközpont, de 2024. április 3-tól 5-ig ugyancsak hosszított nyitvatartással, 10-től 18 óráig várjuk a látogatókat.)

A programok időpontjairól a naptárunkban vagy a címekre rákattintva tájékozódhatnak. 

Nyúlcipőben
Melyik a legnagyobb és melyik a legkisebb nyúlfajta?  Van-e olyan hely a világon, ahol jóformán csak nyulak élnek? Magyarországon találkozhatunk-e vadon élő nyulakkal? És hordanak-e cipőt a nyulak?
Biztos, hogy mindenki ismeri és szereti ezeket a bolyhos kis állatkákat. Az ismeretterjesztő előadás során nagyon sok érdekességet tudhatunk meg a nyulakról.
A 30 perces programot 6 éves kortól ajánljuk.

Élet egy tojásból
Hogyan változott az évmilliók során a tojás alakja? Mi történik a tojásban a költési időszak alatt? A tojók tojhatnak-e tojást akkor, ha nincs párjuk? Mi határozza meg a lerakott tojások számát? Az előadás során meglesünk egy kakukkfiókát a nádiposzáták fészkében, és kiderül, melyik a Föld ma élő legnagyobb és legkisebb madara, és mekkora a tojásuk.
A 30 perces programot 6 éves kortól ajánljuk.

Ébredő természet
Milyen élőlény a téltemető? Mi a különbség a tulipánfa és a liliomfa között? Mit csinál a közönséges nünüke tavasszal? Az év egyik legszebb évszaka a tavasz. Új életre kel a természet, és magunk mögött hagyjuk a szürke, hideg téli hónapokat. Ilyenkor kezdenek ébredezni a téli álmot alvó állatok, a Nap első meleg sugaraira kezdik el bontogatni rügyeiket a fák, és hazatérnek azok a madarak, amelyek a zord telet melegebb éghajlaton töltötték.
A programot 6 éves kortól ajánljuk.

Daloló madárvilág
Melyik madár repül a legmagasabban? Melyik tölti a legtöbb időt a levegőben? Hogyan udvarol a paradicsommadár? Milyen hangokat tud utánozni a lantfarkú madár? Mekkora a világ legkisebb madara? Miért tollászkodnak és fürdőznek a madarak? A párválasztás során mi alapján döntenek? A kakukkfióka mivel tölti élete első óráit?
Az ismeretterjesztő előadás középpontjában a madarak állnak, amelyek elbűvölnek minket énekükkel, szárnyalásukkal, udvarlási szokásaikkal, csapatos vándorlásukkal és fészekrakási művészetükkel.
A programot 8 éves kortól ajánljuk.

A Botanikus Kert titkai
Mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához? Hogy néznek ki a mocsárciprus légzőgyökerei? Miért lehet veszélyes papíreperfára mászni? A Botanikus Kerti túra alatt megcsodálhatják az érdeklődők az éppen nyíló virágokat, bebarangolhatják azokat az ösvényeket, amelyek nagy részét még a XX. század első felében, Soó Rezső botanikus vezetése alatt alakítottak ki, Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobrát érintve pedig kiderül, hányféle új növénynév köszönhető a Magyar füvészkönyv szerzőinek.
A kb. 45 perces programhoz erdei sétához megfelelő öltözet javasolt.
Rossz idő esetén előadást hallgathatnak meg a témában. 

Hírlevél logo

Hírlevél-feliratkozás

Nem akarsz lemaradni semmiről? Iratkozz fel hírlevelünkre és rendszeresen értesítünk a nálunk zajló programokról, legfrissebb eseményekről!