Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Gyereknapi hétvége az Agórában

Végre egy kaland, amikor anyu haja nem azért áll égnek, mert kiborítottad a kakaót! Az Agóra Tudományos Élményközpont gyereknapi bemutatóiból kiderül, hogy tud-e Barbie baba villámokon lovagolni, hogyan segíthet a kémia egy léggömb felfújásában, és képes-e egy humanoid robot táncolni, kosárlabdázni, vagy utánozni egy bonyolult Tai Chi mozgássort. A látványos bemutatók mellett ezen a hétvégén a látogatók képzeletbeli túrát tehetnek a Naprendszerben és felfedezhetik a Botanikus Kertet is.

Időpont: 2022. május 28-29.

Az élményközpont a gyereknapi hétvégén hagyományosan kedvezményes jeggyel látogatható, a belépő ára egységesen 1000 Ft/fő.

Részletes programok

Lufimóka
2022. május 28., szombat 12 óra és 2022. május 29., vasárnap 16 óra
Egy léggömböt nem nehéz kipukkasztani. Vagy mégis? A kísérleti bemutató során a lufi kap hideget, meleget, hegyeset és nehezet, miközben különböző fizikai jelenségeket figyelhetünk meg az elkerülhetetlen durranások közepette.
Az előadást 6 éves kortól ajánlják.
Helyszín: nagyelőadó

Szikramesék
2022. május 28., szombat 16 óra és 2022. május 29., vasárnap 12 óra
Végre egy kaland, amikor anyu haja nem azért áll égnek, mert kiborítottad a kakaót! A kimondottan kisebbeknek szóló kísérleti előadás során megtudhatjuk, hogy egy plazmagömb alkalmas-e jóslásra, tud-e Barbie baba villámokon lovagolni és hogyan lehet egy műanyagrúd segítségével összeszedni a konfettit a padlóról. Mindeközben pedig rendhagyó szülinapi partit rendeznek, sőt állatokat is idomítanak, és kiderítik, mik azok a szikrák, és hogyan jönnek létre a villámok.
Az előadást 5 éves kortól ajánlják.
Helyszín: nagyelőadó

Sportos robotok
Mindkét napon 14 órakor
Tudtad, hogy vannak már futballmérkőzést játszó robotok is? Láttál már thai chi mozdulatokat végző vagy éppen táncoló gépezetet? Gondoltad volna, hogy a robotok kosárlabdázni vagy akár síelni is tudnak? Milyen más sportágban használják napjainkban a robotika technológiáját? Az előadáson megismerkedhetsz különböző érdekes és látványos szerkezetekkel. Nem csak sportrajongóknak! 🙂
Az előadást 6 éves kortól ajánlják.
Helyszín: nagyelőadó

Naprendszertúra
Mindkét napon 11 és 15 órakor
Az érdeklődők csillagász szakember vezetésével járhatják be az Agóra Naprendszer-modelljét, amelyben csillagunkat, a Napot az épület 11 méter átmérőjű tűzfala szimbolizálja. A tervezés és a kivitelezés során kétféle arányrendszert követtek a modell készítői: a valóságban a bolygók közötti távolságok 25 milliárdszorosak, a méreteik pedig 127 milliószor nagyobbak a kiállított modelleknél. A hatalmas gázbolygók hetekig formálódtak az Agóra műhelyében, mire megkapták végleges formájukat és színüket. A négy kőzetbolygó pedig 3D nyomtatóval készült, azok a kőhíd mellett, a tó fölött kaptak helyet.
A 20 perces séta során számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók Naprendszerünk bolygóiról. Rossz idő esetén a Fényszennyezés című előadást hallgathatják meg az érdeklődők.

A Botanikus Kert titkai
Mindkét napon 13 órakor
Mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához? Hogy néznek ki a mocsárciprus légzőgyökerei? Hány év után jelennek meg tobozok az óriás mamutfenyőkön? A Botanikus Kerti túra alatt Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobrát érintve kiderül, hányféle új növénynév köszönhető a Magyar füvészkönyv szerzőinek, és bebarangolhatják az érdeklődők azokat az ösvényeket, amelyek nagy részét még a XX. század első felében, Soó Rezső botanikus vezetése alatt alakítottak ki. A kb. 40 perces programhoz erdei sétához megfelelő öltözet javasolt.
Rossz idő esetén Az ezerarcú Nagyerdő című előadást hallgathatják meg az érdeklődők.

A programok táblázatos formában ITT érhetők el.

 A programváltozás jogát fenntartjuk!