Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

DigITér Debrecen

 

A DigITér Debrecen Digitális Élményközpont programjai kizárólag előzetes regisztráció – és visszaigazolás – után látogathatók.

Szívesen találkoznál egy humanoid robottal? Bejárnád a Földet vagy lemerülnél a tenger legmélyére? Szeretnéd megtudni mitől is lehet „okos” egy otthon? Tarts lépést a XXI. századdal! A DigITérben a legmodernebb technológiák segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők az életünket most már teljesen átszövő digitális világgal.

A debreceni digitális élményközpont kiállítóterében többféle robot és robotkar, 3D nyomtató, a virtuális és kiterjesztett valóság sokszínű eszközei várják a látogatókat. Emellett megtudhatják például azt is, hogyan irányítható akár távolról, az interneten keresztül is egy okosotthon hűtő- és fűtőrendszere, a garázsajtó, az ablakredőny, a különböző háztartási gépek vagy a biztonsági rendszer, de láthatnak üzemelés közben okosporszívót, okosvilágítást és okoskávéfőzőt is.

Célunk, hogy az iskoláskorú fiatalok játékos, szórakoztató és kreatív módon ismerjék meg és próbálják ki a legújabb infokommunikációs és digitális eszközöket, valamint felkeltsük a diákok érdeklődését a digitális tudáson alapuló, informatikai pályák iránt. A digitális kompetenciák megszerzése gyakorlatilag létfontosságú a most felnövekvő generáció számára, akiknek lépést kell tartaniuk a XXI. század kihívásaival.

A DigITér kiscsoportos foglalkozásain nemcsak a robotok működtetését és irányítását sajátíthatják el a gyerekek, de maguk is építhetnek olyan robotot, amely lát, hall, mozog, sőt harcol. A fiatalok számára kifejlesztett, speciális robotikakészletek lehetőséget adnak arra, hogy a diákok szinte játszva ismerkedhessenek meg a mérnöki gondolkodással, valamint a robotépítés és a modern programozás alapjaival. A változatos tematikájú foglalkozások ezenkívül izgalmas feladatokon keresztül vezetik be a diákokat az elektronika és az áramkörök rejtelmeibe, de készíthetnek saját animációs kisfilmet vagy akár 3D-s műalkotásokat is a gyerekek.

A DigITér a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont első szintjén kapott helyet. A digitális központ programjai ingyenesek, de kizárólag előzetes regisztráció – és visszaigazolás – után látogathatók. Keddtől péntekig iskolai csoportok jelentkezését várjuk, a szombati családi programokra, valamint a szakköri foglalkozásokra pedig egyénileg lehet regisztrálni a Programozd a jövőd! weboldalon keresztül.

E-mail cím: digiter@digiterdebrecen.hu

Telefonszám: +36 30 162 50 92

A DigITér Debrecen Digitális Élményközpont a „Programozd a jövőd!” – GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” kiemelt projekt keretében valósult meg.

Az élményközpont szakmai tervének kidolgozására az Universitas-Győr Nonprofit Kft. kapott felkérést a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségtől.
Alvállalkozó: Citylog Kft.
Az alvállalkozó részéről Turcsányi-Szabó Márta vezetésével a feladatot elvégezte: Abonyi-Tóth Andor, Eke Dániel, Istenes Zoltán, Pluhár Zsuzsa, Tarcsi Ádám