Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Rendhagyó Kutatók Éjszakája az Agórában

A programon megismerkedhetnek az érdeklődők az életünket most már teljesen átszövő digitális világgal, a legmodernebb technológiák segítségével, a humanoidrobotoktól a 3D nyomtatáson át az okosotthonig. Barangolhatnak szakvezetéssel a Botanikus Kertben, megtudhatják, hol laknak a denevérek, valamint távcsővel kémlelhetik délután a napot, este pedig a csillagos égboltot. A hagyományokhoz híven az Agóra idén is teret biztosít azoknak a kutató diákoknak és tanáraiknak, akik szívesen bemutatják a nagyközönségnek saját fejlesztéseiket, egyedi kísérleteiket, tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat.

A programok ingyenesen látogathatók, viszont regisztrációhoz kötöttek. A jelentkezni a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet 2021. szeptember 15-én este 8-tól. A regisztrációs linkek megtalálhatóak ezen az oldalon is, a programok alatt.

Időpont: 2021. szeptember 24., péntek 15:00-21:00

Ezen a napon nemcsak a Móricz Zsigmond út felőli kapun közelíthető meg az élményközpont, a gyalogos forgalom számára megnyitjuk az egyetem Matematika-Földtudományi épületéhez közel található gazdasági bejáratot is.

 

PROGRAMOK

Felfedező zóna
15:00-19:00
Az Agóra Tudományos Élményközpont idén is teret biztosít azoknak a kutató diákoknak és tanáraiknak, akik szívesen bemutatják a nagyközönségnek saját fejlesztéseiket, egyedi kísérleteiket, tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. A kiállításon megismerkedhetnek az érdeklődők az életünket most már teljesen átszövő digitális világgal is, a legmodernebb technológiák segítségével, a robotkaroktól a 3D nyomtatáson át az okosotthonig.
A pedagógusok és diákok jelentkezését ezen az űrlapon keresztül várjuk.

Regisztráció a programra

„Emberi” robotok
15:00, 17:00
Honnan ismerhető fel egy humanoid robot? Milyen területeken használják leggyakrabban az ilyen típusú gépeket? Gondoltad volna, hogy vannak már futballmérkőzést játszó típusok is? Előadásunkból megismerkedhetsz különböző látványos és érdekes szerkezetekkel.
40 perc

Regisztráció a programra

A denevérek világa
16:00, 18:00
Mi is a denevér, emlős vagy madár? Vajon minden denevér vérszívó? Kell-e tartanunk attól, hogy a hajunkba ragad? Hol laknak a denevérek? Az előadásból számos érdekesség kiderül ezekről a csodálatos, de félreértett állatokról.
40 perc

Regisztráció a programra

A Botanikus Kert titkai
15:00, 16:00
Mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához? Hogy néznek ki a mocsárciprus légzőgyökerei? Hány év után jelennek meg tobozok az óriás mamutfenyőkön? A Botanikus Kerti túra alatt Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobrát érintve kiderül, hányféle új növénynév köszönhető a Magyar füvészkönyv szerzőinek, és bebarangolhatják az érdeklődők azokat az ösvényeket, amelyek nagy részét még a XX. század első felében, Soó Rezső botanikus vezetése alatt alakítottak ki.
A programhoz erdei sétához megfelelő öltözet javasolt. (Rossz idő esetén előadás a Nagyerdőről.)
40 perc

Regisztráció a programra

Naprendszertúra
15:00, 15:30, 16:00, 16:30
Az érdeklődők bejárhatják az Agóra tavaly elkészült Naprendszer-modelljét, amelyben csillagunkat, a Napot az épület 11 méter átmérőjű tűzfala szimbolizálja. A tervezés és a kivitelezés során kétféle arányrendszert követtek a modell készítői: a valóságban a bolygók közötti távolságok 25 milliárdszorosak, a méreteik pedig 127 milliószor nagyobbak a kiállított modelleknél. A hatalmas gázbolygók hetekig formálódtak az Agóra műhelyében, mire megkapták végleges formájukat és színüket. A négy kőzetbolygó pedig 3D nyomtatóval készült, azok a kőhíd mellett, a tó fölött kaptak helyet.
A séta során számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók Naprendszerünk bolygóiról. A program az Agóra kapujától indul. (Rossz idő esetén távcsőbemutató.)
20 perc

Regisztráció a programra

Kémleld a Napot!
15:00, 15:30, 16:00
Az Agóra előtt felállított speciális naptávcső segítségével meg tudjuk pillantani központi csillagunkat, méghozzá teljesen biztonságosan. Napunkba csak napszűrőn vagy naptávcsövön át nézzünk! Szigorúan tilos nem napmegfigyelésre szánt távcsővel a Napba nézni! A koncentrált hő- és fényhatás azonnali vakságot okozhat! (Rossz idő esetén távcsőbemutató.)
20 perc

Regisztráció a programra

Esti csillagles
19:00, 19:30, 20:00, 20:30
Az érdeklődők az Agóra csillagdájában távcsövön keresztül megcsodálhatják a Szaturnuszt és a Jupitert, de megfigyelhetnek csillaghalmazokat és kettőscsillagokat is. Emellett felfedezhetik az éjszakai égbolton aktuálisan látható csillagképeket. (Rossz idő esetén távcsőbemutató.)
30 perc

Regisztráció a programra

 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.