Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Rendhagyó Kutatók Éjszakája az Agórában

Az Agóra a hagyományokhoz híven idén is teret biztosít középiskolás fiataloknak, köztük a WATCH programba bekapcsolódott diákoknak, hogy bemutathassák legújabb fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. Emellett a látogatók találkozhatnak a kutatás-fejlesztésben és tudományos tevékenységben élenjáró helyi cégekkel és szervezetekkel, kipróbálhatnak különleges interaktív eszközöket, meghallgathatnak izgalmas ismeretterjesztő előadásokat, szakvezetéssel bejárhatják a Botanikus Kertet, a gyerekek pedig animációt vagy játékot készíthetnek egy Scratch-workshopon.

A programok ingyenesen látogathatók, viszont regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet. A regisztrációs linkek megtalálhatóak ezen az oldalon is, a programok címe alatt.

Időpont: 2022. szeptember 30., péntek 15:00-21:40

Ezen a napon nemcsak a Móricz Zsigmond út felőli kapun közelíthető meg az élményközpont, a gyalogos forgalom számára megnyitjuk az egyetem Matematika-Földtudományi épületéhez közel található gazdasági bejáratot is.

 

PROGRAMOK

Felfedező zóna
15:00-21:00

Okostükröt, interaktív lótuszvirágot, lézerhárfát és automata állatetetőt készítettek többek között azok a 10. osztályos lányok, akik részt vettek az Agóra által októberben indított WATCH (Women at Tech) elnevezésű pályaorientációs programban. Idén a Kutatók Éjszakáján nemcsak ezeket az izgalmas projekteket nézhetik meg a látogatók, az élményközpont a hagyományokhoz híven teret biztosít más középiskolás fiataloknak is, hogy bemutathassák legújabb fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. Emellett a látogatók találkozhatnak a kutatás-fejlesztésben és tudományos tevékenységben élenjáró helyi cégekkel és szervezetekkel, valamint kipróbálhatnak különleges interaktív eszközöket is.

Regisztrációs link

 

Egyéb programok

Álmodj meg valamit!
15:00, 17:00
A Scratch egy kreatív, blokk-alapú programozási felület, melynek segítségével a gyerekek könnyedén készíthetnek animációkat és mini játékokat. A workshop során egy nagyon egyszerű kis animációt vagy játékot készítünk el a gyerekekkel attól függően, hogy milyen szintű scratch-tudással rendelkeznek. A workshop kedvcsináló jellegű, így főként kezdő scratchelőknek ajánljuk.
50 perc
Lélek Hunor Kadosa, programozási gondolkodást oktató, EPAM Systems

Regisztrációs link

A Botanikus Kert titkai
15:00, 16:00, 17:00
Mi köze a jegenyenyárnak az olaszországi Lombardiához? Hogy néznek ki a mocsárciprus légzőgyökerei? Hány év után jelennek meg tobozok az óriás mamutfenyőkön? A Botanikus Kerti túra alatt Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel szobrát érintve kiderül, hányféle új növénynév köszönhető a Magyar füvészkönyv szerzőinek, és bebarangolhatják az érdeklődők azokat az ösvényeket, amelyek nagy részét még a XX. század első felében, Soó Rezső botanikus vezetése alatt alakítottak ki.
A programhoz erdei sétához megfelelő öltözet javasolt. (Rossz idő esetén előadás a Nagyerdőről.)
45 perc
Antal Borbála, Kiss Gabriella és Kocsel Réka, Agóra

Regisztrációs link

 

Előadások

15:00
Gyógyító állatok
Valószínűleg mindenki tapasztalta már a mindennapok során, hogy milyen jó állatok közelében lenni. Az előadáson megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen hatások is érnek bennünket, ha állatokkal vagyunk együtt, mely állatok alkalmasak terápiás célra, milyen feltételei vannak a lovasterápiás foglalkozásoknak, és hogy mi a különbség a terápiás kutya és a segítőkutya között. Kiderül az is, miért vált népszerűvé az alpaka és a delfin az állatasszisztált gyógykezeléseknél.
40 perc
Előadó: Antal Borbála, Agóra

Regisztrációs link

16:00
Hullócsillagok társasága
Augusztusban jelentkezett a közismert Perseida meteorraj. Szép meteorokat láthattunk a Perseus csillagkép irányából. Ezek egy 133 évente visszatérő üstökös szétszóródott apró darabkái, melyek nagy sebességgel a Föld légkörében felizzanak és okozzák ezt a fényjelenséget. Érdemes máskor is az égre pillantani, hiszen az év szinte minden hónapjában megcsodálhatunk hasonló jelenséget.
40 perc
Előadó: Zajácz György, Magnitúdó Csillagászati Egyesület

Regisztrációs link

17:00
A repülés a szenvedélyünk
Miből készülhetnek a repülőgépek alkatrészei? Vajon milyen rendszerek segítenek abban, hogy a fedélzeten biztonságos és kényelmes legyen az utazás? Kik és hogyan találják ki, valósítják meg, és fejlesztik ezeket az összetett megoldásokat? Az előadás során választ kaphatnak a kérdésekre az érdeklődők, és bepillanthatnak a repülőgépgyártás kulisszái mögé.
30 perc
Előadó: Kállai Imre, Head of Engineering, Diehl Aviation Hungary Kft.

Regisztrációs link

18:00
Az autózás jövője, avagy mérnöki kihívások a közlekedésben
Valóban forradalmi változások zajlanak a közlekedésben? Milyen irányba fejlődnek a vezetés-támogató rendszerek? Elképzelhető-e, hogy néhány évtizeden belül kizárólag elektromos autókkal járunk majd, és elterjedhetnek-e az önvezető közlekedési eszközök? Az előadásból az is kiderül, hogy az új kihívások milyen tudományos megoldásokat hozhatnak, és az autózás jövőjének alakulásában milyen szerepet játszik a tesztelés, a mérés és az automatizáció.
40 perc
Előadó: Kovács Bence, Staff MFG Test Engineer, NI

Regisztrációs link

19:00
A videójátékok története
Tudtad, hogy az első videójátékot a radartechnológia inspirálta? Vajon miért volt jelentős az Atari cég a játékpiacon? És mi okozhatta az 1983-as videójáték-összeomlást? Az előadás során megismerheted az elmúlt években kiadott legfontosabb játékokat és megtudhatod, hogy mi volt minden idők legrosszabb videójátéka. Arra is fény derül, hogy milyen hátrányokkal és előnyökkel járhat ez a hobbi.
40 perc
Előadó: Ludányi Ágota, Agóra

Regisztrációs link

20:00
Rejtélyes kígyók
Melyik a világ legkisebb és legnagyobb kígyófaja? Minden kígyó tojással szaporodik? Hogyan és mivel táplálkoznak? Kell tőlük félnünk? Él Magyarországon is méreggel rendelkező kígyófaj? Az előadáson számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók a kígyók izgalmas világáról.
40 perc
Előadó: Kocsel Réka, Agóra

Regisztrációs link

21:00
A szemfényvesztés tudománya
Mi köze van a szemfényvesztésnek az orvostudományhoz? Hogyan hajtotta végre Harry Houdini, a híres bűvész és szabadulóművész saját házában gondolatátviteli trükkjét? Vajon miért hiszünk az illuzionistáknak, és hasznosították-e megszerzett tudásukat más területeken is? Az előadáson bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a szemfényvesztés és a tudomány közös területeibe, és érdekességeket hallhatnak a bűvészet történetéből.
40 perc
Előadó: Antal Borbála, Agóra

Regisztrációs link