Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

A mi bolygónk – A Föld hete az Agórával

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet 2020. április 22-én a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az Agóra Tudományos Élményközpontban eddig minden évben különleges többnapos programsorozatot indítottunk a Föld napja alkalmából, idén digitálisan csatlakozunk a mozgalomhoz. A mi bolygónk – A Föld hete az Agórával címmel az élményközpont Facebook oldalán és honlapján 2020. április 20., hétfőtől kezdve egész héten át a témához kapcsolódó, izgalmas írásokkal, videókkal és kvízekkel jelentkezünk. Szó lesz arról többek között, hogy minőségétől függően akár 1000 év is szükséges a műanyag „eltűntetéséhez” és hogy milyen megoldást jelenthetnek a biológiailag lebomló műanyagok, de eláruljuk azt is, hogyan hasznosítja az Agóra Tudományos Élményközpont a megújuló energiák adta lehetőségeket. Kiderül, miért is olyan különleges a Föld a Naprendszer bolygói között, mik azok a csillagoségbolt-parkok és léteznek-e rózsaszín tavak, emellett megismerkedhettek az év állataival és növényeivel is, a vasárnapi kísérletünkből pedig megtudhatjátok, miért veszélyes a savas eső a mészkőhegységekre.
A témához jól illik a Facebookon nemrég indult Neveljünk növényt! sorozatunk is, amelyben az Agóra Tudományos Élményközpont néhány munkatársa mutatja be saját praktikáit, a lakásban, a balkonon vagy a kiskertben nevelt növényeit, és sok tudományos érdekességet is megosztanak a témával kapcsolatosan.

Bolygónk, a Föld Az év madara A mi bolygónk kvíz 1.
 Keddi kihívás Az év hala és hüllője A mi bolygónk kvíz 2.
Energiatakarékos élményközpont Az év fája A mi bolygónk kvíz 3.
 “Szelektív” gondolatok Az év emlőse A mi bolygónk kvíz 4.
 Különleges tavaink Az év rovara A mi bolygónk kvíz 5.
 A Hortobágyi Csillagoségbolt-park Az év gyógynövénye és vadvirága A mi bolygónk kvíz 6.
 Vasárnapi tudomány Az év gombája  A mi bolygónk kvíz 7.

1970-ben egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére tartották meg az első Föld napját, hogy felhívják a figyelmet az egyre fokozódó ökológia válság jeleire és a bolygónk védelmére. A mozgalomhoz már akkor 25 millióan csatlakoztak szerte az Amerikai Egyesült Államokban. Olyan környezetromboló folyamatok megállítása volt az akció célja, mint például a nagyfokú levegő- illetve vízszennyezés, a túlfogyasztásunkból származó, újra nem hasznosítható hulladékok felhalmozódása vagy a fosszilis energiaforrásaink (a szén, a kőolaj és a földgáz) teljes felélése. Az akció később világmozgalommá nőtte ki magát, amelyhez hazánk az elsők között csatlakozott. 1990 óta Magyarországon is minden évben megünnepeljük a Föld napját, ekkor hozták létre környezetvédők hazánkban a Föld Napja Alapítványt.
A szervezet honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy mindannyian sokat tehetünk bolygónk védelme érdekében. Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit… ajándék a környezetnek és az egészségednek!