Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Botanikus Kert

A Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály által 1807-ben megálmodott, a Református Kollégium botanikai oktatását szolgáló Füvészkert megszűnése után 1928-ban alapították az egyetemi botanikus kertet.

A Debreceni Egyetem főépülete mögött 15,5 hektáron elterülő létesítményben közel 6000 növényfajt tartanak nyilván. A kertben több mint 750 fásszárú fajt tartalmazó arborétum, benne a világon ma ismert négy cédrusfaj, különleges lágyszárú és trópusi gyűjtemények, valamint a Nyírség egyik legértékesebb növénytársulása, az úgynevezett gyöngyvirágos tölgyes nyújt különleges élményt. Messze földön híres a kert kaktusz- és pozsgás-gyűjteménye, mely mintegy 1300 kaktusz- és 1000 egyéb pozsgás fajával Kelet-Közép Európa egyik legnagyobbika.

Az Agóra a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjében épült. Ez a természetközeli elhelyezkedés remek lehetőséget biztosít az élővilág bemutatására, megismerésére. Az élményközpont látogatói belépőjegyükkel sétát tehetnek az arborétumban, megtekinthetik a pálmaházat, az orchidea- és kaktuszgyűjteményt is. A Botanikus Kert felfedezéséhez segítséget nyújt az Agóra játékos feladatlapja és több digitális játéka is.