Back to agoradebrecen.hu Európai Regionális Fejlesztési Alap

The project was realized with the support of European Regional Development Fund and Széchenyi 2020.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Heti érdekesség 2022

3. hét

Hogyan ismerik fel családtagjaikat a császárpingvinek? Tudnak-e úszni a rénszarvasok? Miként válhat piros színűvé a fehér hó? Milyen színű a jegesmedve bőre és a sarki róka bundája?
Ismerkedjetek meg a sarkvidékek állataival és túlélő növényeivel!

2. hét

A magashegyek és síkvidékek egyik főépítésze a jég: a gleccserek és a jégtakarók lassú mozgása lépcsőket és medencéket formál a fagyos tájon, melyek a földfelszín leglátványosabb alakzatait hozzák létre. Földünk leghidegebb övezeteiben az évi középhőmérséklet sehol sem haladja meg a 0°C-ot, de nem ritkaság a -50-60 C° sem.
Fedezd fel a fagyos tájakat!

1. hét

Az idő rövid története vagy A világegyetem dióhéjban című könyvek tették széles körben ismertté a populáris tudományos ismeretterjesztés kiemelkedő alakját, aki lányával egy ötrészes tudományos gyerekkönyvet írt és szerepelt a Simpsons rajzfilmben, az Agymenők egy részében illetve a Star Trek egyik epizódjában is. Korszakalkotó tudományos felfedezések kötődnek a nevéhez, úgy mint a „Hawking-sugárzás”,amely a fekete lyukak anyagvesztésének, ún. „párolgásának” elmélete.
Stephen Hawking elméleti fizikus munkájáért és tudományos eredményeiért többek között Albert Einstein-díjat, Franklin-díjat, és fizikai Wolf-díjat kapott, de átvehette Brit Birodalom Érdemrendjét is.