Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Science Inspired programok

Lengyelországi tanulmányút
2019. április 1-5.
Április első hetében az Agóra öt munkatársa és öt debreceni pedagógus vett részt az első, Science Inspired projekt keretein belül megvalósuló tanulmányúton. A rendezvénynek a gdyniai Experyment Science Center adott otthont, ahol a pályázat görög, cseh, lengyel és magyar szakemberei találkoztak.
A résztvevők a lengyel partner által szervezett workshopokon, oktatásokon olyan újszerű és izgalmas módszertanokkal és jó gyakorlatokkal, eszközökkel ismerkedtek meg, melyek a pályázatban meghatározott céloknak megfelelően a későbbiekben jól integrálhatók az iskolai oktatási folyamatba, valamint az élményközpontok számára is remek lehetőségeket kínálnak.
A nemzetközi szakmai csapat itt találkozott először személyesen, és az élményközpont felfedezésére is sor került. Az elméleti előadásokat tapasztalt oktatók tartották, ezt pedig a gyakorlati tanulás és tervezés követte. Oktatóink és tanáraink nemzetközi csoportokban dolgoztak. Megtanulták, hogyan épülnek fel az izgalmas „városi játékok”, aztán ők maguk is kódokat fejtettek, zárakat nyitottak, kísérleteztek, rejtvényeket oldottak meg. A gyakorlati munka során megtanulták használni az Action Track alkalmazást, mellyel a kipróbált játékhoz hasonló projekt készíthető. Közösen alkották meg a projekt célcsoportjához tartozó középiskolás diákok „modelljét”, elemezték a korosztály igényeit, problémáit, hogy személyre szabott gyakorlati módszereket készíthessenek, és megtalálják a megfelelő módszert a tinédzserek motiválására. A háromnapos esemény utolsó napján oktatóvideók készültek. A résztvevők elméleti oktatása után öt csoport az élményközpont egyik eszközét használva öt ismeretterjesztő videót készített: forgatókönyvet írtak, terveztek, rendeztek, képi és hanganyagot rögzítettek, vágtak, szerkesztettek. Az izgalmas és olykor mókás videók hamarosan elérhetőek lesznek a Science Inspired YouTube-csatornáján. A rendezvény végére remekül összehangolódott a csapat, és a munka java még csak most kezdődik! Izgatottan várjuk a következő alkalmat, mely májusban a brnói VIDA!-ban lesz.

Összeállt a projekt tanári csapata
2019. február 21.
A pályázatban részt vevő pedagógusokkal és szakmai munkatársainkkal már megtartottuk az előkészítő megbeszéléseket, a stáb munkára kész! Kreativitásban és ötletekben biztosan nem lesz hiány, áprilisban pedig sor kerül a lengyel, cseh és görög szakemberekkel történő első találkozóra, műhelymunkákra is. A tanulmányúton számos új oktatási módszertannal ismerkedhetnek meg, melyek segítségével a matematika, fizika, kémia tanulása izgalmassá válik.

A projekt az Európai Unió finanszírozásával, az Erasmus+ program keretein belül valósul meg.
A projekt megvalósulásának időtartama: 2018.12.01.-2021.01.30.