Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Járjon az agyad!

Az agy elektromos aktivitásának mérése

Hogyan használjam?

Az ábra szerint vedd fel a fejedre az agyhullám-érzékelő fejpántot, csíptesd a bal füledre az egyik elektródát, a másik pedig érjen hozzá a homlokodhoz! Várj néhány másodpercet, míg kalibrál a gép. Akkor vetted fel jól, ha a képernyő jobb felső sarkában a sárga fülhallgató közepén egy nagy sárga karika van.
A képernyőn látod az elektromos agyi aktivitásodat.

Az egérrel a bomba ikonra kattintva játszani is tudsz.
1. játék – Burn
Koncentrálj erősen a hordóra! Ha ügyes vagy, fel is tudod robbantani.
2. játék – Float
Látsz egy labdát a képernyő közepén. Az a feladat, hogy minél magasabbra emeld. Próbálj meg ellazulni, kapcsold ki az agyad és a labda elkezd lebegni. Milyen magasra tudod emelni?

Mi történik?

Az agy az idegrendszer része, a szervezet irányító- és információs központja. Több mint 100 billió neuront tartalmaz, melyek kommunikálnak egymással. Egy sejt képes akár 10 000 másik neurontól információkat fogadni, ez elképzelhetetlen számú lehetséges kapcsolatot eredményez. Az információ elektromos jelként kerül feldolgozásra az idegrendszerben. Ezt a fajta elektromos agyi aktivitást elektroencefalogramnak nevezzük (EEG). Az agy különböző állapotaiban más-más frekvencia az uralkodó – alvás és relaxáció közben lassú frekvenciák, koncentrálás közben gyors frekvenciatartomány a kiemelkedő. Ezeket tartományokat görög betűkkel jelöljük.

Tudtad-e?

Ez az eszköz egy hosszútávú együttműködés keretében a kassai K13 Kulturális Központ tagintézményéből, a SteelParkból érkezett hozzánk és decemberig próbálható ki az Agórában.