Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Hogy dobog a szív?

Elektromos aktivitás mérése a szíven

Hogyan használjam?

A csipet érintsd hozzá a jelhez, majd nyomd meg kétszer a gombot! Tedd föl a csipeszeket a karodra (jobb csukló: piros, bal csukló sárga)! Nyomd meg kétszer a gombot, majd maradj mozdulatlan! A képernyőn megjelenik az szív aktivitását mutató hullám.

Mi történik?

A szívünk pumpaként működő szervünk, ami a vérkeringésünkért felelős.  Oxigénhiányos vért pumpál a tüdőbe, ahol friss oxigénnel telítődik a vérünk, ez áramlik tovább a testünk többi részébe. Vérkeringés nélkül sejtjeink nem jutnának tápanyaghoz és meghalnánk. Az időszakos szívizom-aktivitást elektromos impulzusok vezérlik, ezek viszonylag könnyen mérhetők bárhol a testen. A szív aktivitásának vizsgálatát elektrokardiogramnak (EKG) nevezik. Három típusú hullámot különböztetünk meg egy EKG ábrán. A teljes ciklus „P” hullámmal kezdődik. Ez a változás az elektromos mezőben a pitvari összehúzódás következménye. A következő hullám a QRS-komplexum, amely a kamrák egy hirtelen erőteljes összehúzódásának hatása, ez a hullám gyors és nagy amplitúdójú, ahogy az ábrán is látszik. Az izmok pihenése a „T” hullám. A pihenést követően újabb szívciklus kezdődik.

Tudtad-e?

Ez az eszköz egy hosszútávú együttműködés keretében a kassai K13 Kulturális Központ tagintézményéből, a SteelParkból érkezett hozzánk és decemberig próbálható ki az Agórában.