Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Adj egy impulzust az izmaidnak!

Az izmok elektromos tevékenységének mérése

Hogyan használjam?

A csipet érintsd hozzá a jelhez, majd nyomd meg a gombot! Az ábra mutatja, hogyan kell majd használnod a kéz-dinamómétert. Ha megfigyelted, még egyszer nyomd meg a gombot, az ábra alapján helyezd fel a két kis elektródát a csupasz alkarodra és vedd a kezedbe a kéz-dinamómétert! Ha kész, nyomd meg a gombot újra! Amikor a zöld csík eltűnik, szorítsd erősen, kevésbé erősen és nézd, hogyan változik a diagram! Ez mutatja az izmaidban az elektromosság jelenlétét.

Mi történik?

Minden izmunk izomrostokból épül fel, melyek képesek az összehúzódásra és az elernyedésre. A vázizom minden egyes izomrostjához csatlakozik idegrost. Ez az idegrost vezérli elektromos impulzusokkal az izomrostok tevékenységét. Az elektromos impulzusok összehúzódást eredményeznek. Az izomrostok egy csoportjának együttes mozgása mérhető elektromos mezőt generál, ennek a mezőnek a vizsgálatát nevezzük elektromiográfiának (EMG).
Minél erősebb az összehúzódás, annál nagyobb a jel amplitúdója.

Tudtad-e?

Ez az eszköz egy hosszútávú együttműködés keretében a kassai K13 Kulturális Központ tagintézményéből, a SteelParkból érkezett hozzánk és decemberig próbálható ki az Agórában.