Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Heti érdekesség 2018

17. hét

Április 24-én ünnepeljük a Hubble-űrtávcső születésnapját, ugyanis 1990-ben ezen a napon helyezték Föld körüli pályára a Discovery űrrepülőgép asztronautái az egyik legismertebb és legnépszerűbb űreszközt. A Hubble-űrtávcső (angolul Hubble Space Telescope, HST) fényképei nemcsak a hivatásos csillagászokat, de az amatőr érdeklődőket is elkápráztatják, így jelentős mértékben segítik az űrkutatás valamint a csillagászat népszerűsítését is.
Mi mindent köszönhetünk még a Hubble-nek?

16. hét

1970-ben egy amerikai egyetemista, Denis Hayes kezdeményezésére tartották meg az első Föld napját Amerikában április 22-én, hogy felhívják a figyelmet az egyre fokozódó ökológia válság jeleire és a bolygónk védelmére. A kezdeményezéshez hazánk 1990-ben csatlakozott. Az Agórában idén egész hétvégét szentelünk a témának, április 21-én és 22-én különböző környezetvédelmi előadásokkal, játékokkal és interaktív foglalkozásokkal várjuk a látogatókat.
A mozgalomról itt, a hétvégi programjainkról pedig itt tájékozódhattok.

15. hét

57 évvel ezelőtt járt először ember a világűrben. Jurij Alekszejevics Gagarin 1961. április 12-én indult el a Vosztok-1 űrhajóval a kazahsztáni Bajkonurból, repülése 108 percig tartott, ez idő alatt egyszer megkerülte a Földet. Az űrhajózás hete alkalmából az Agórában különleges programok várnak rád!
Írásunkból azt is megtudhatod, hogyan választották ki Gagarint erre a feladatra.

14. hét

Nincs még egy olyan tudós a világon, aki jobban ismerné a csimpánzok életét és szokásait, mint Jane Goodall. A híres kutató munkája nemcsak új kapukat nyitott az etológiában, de rávilágított a csimpánzok veszélyezett helyzetére is.
Goodall a mai napig járja a világot, hogy előadásaival „hitet adjon az embereknek”.

13. hét

129 évvel ezelőtt készült el Párizs szimbóluma, az Eiffel-torony. A franciák által gyakran Öreg Hölgynek becézett vasszerkezet a világkiállítás fő attrakciójának számított, de az építkezésnek akadt sok ellenzője is.
Tudod-e hány tonnát nyom az Eiffel-torony és hány szegecs tarja össze?

12. hét

A Föld óráját 2006 óta minden év márciusának utolsó szombatján 20 óra 30 perc és 21 óra 30 perc között tartják. Világszerte egyre több helyen sötétülnek el az ablakok nemcsak magánlakásokban, hanem középületekben, sőt több ezer településen lekapcsolják a díszkivilágítást is. Te se hagyd égve a lámpát!
Az akcióról itt olvashattok részletesen.

11. hét

Milyen szerepet játszott Einstein életében egy egyszerű iránytű? Hogyan kamatoztatta a Svájci Szabadalmi Hivatalban szerzett tapasztalatait? Miért nem a relativitáselméletért kapott Nobel-díjat az „évszázad embere”?
1879. március 14-én született Albert Einstein német fizikus, a XX. század legismertebb és valószínűleg legnagyobb tudósa.

10. hét

Az alföldi településeken élőknek ismerősen cseng Pávai-Vajna Ferenc neve. Neki köszönhetjük többek között, hogy Hajdúszoboszlón létrejött az ország egyik legjelentősebb gyógyfürdője. De tudjátok-e, hogyan lett a szénhidrogén-kutató geológusból a magyarországi hévízkutatás úttörője?
Ismerd meg jobban Pávai-Vajna Ferenc munkásságát!

9. hét

1872. március elsején alapították a világ első nemzeti parkját, a Yellowstone Nemzeti Parkot, mely az Amerikai Egyesült Államokban, a Sziklás-hegységben található. A Yellowstone Park gejzírek, hőforrások, bölények, grizzlyk és fekete medvék hazája, ahová évente mintegy 3 millió turista látogat el.
Tudtad, hogy a Yellowstone Nemzeti Park Észak-Amerika hét természeti csodája között is szerepel?

8. hét

Dolly valószínűleg a világ leghíresebb és legismertebb birkája, ő volt ugyanis az első sikeresen klónozott emlős. A Skóciában található Roslin Intézetben született meg 1996-ban. A sikeres klónozás nagy áttörést és szenzációt jelentett a tudományos életben, de az ilyen jellegű kísérletek számos etikai kérdést is felvetettek.
Dollyról és a klónozásról itt olvashatsz.

7. hét

Már Kopernikusz előtt is születtek elméletek arra vonatkozóan, hogy az Univerzum közepe nem a Föld, hanem a Nap, de a heliocentrikus világkép elterjedése mégis az ő nevéhez fűződik. Elmélete helyességét 100 évre rá, a XVII. század elején Galilei távcsöves megfigyelései támasztották alá.
Tudj meg többet Kopernikusz és Galilei életútjáról és tudományos munkásságáról!

6. hét

170 évvel ezelőtt, 1847. február 11-én született Thomas Alva Edison amerikai elektrotechnikus, feltaláló és üzletember. Életében az Amerikai Egyesült Államokban 1.093, míg az egész világot nézve 2.332 szabadalmat nyújtott be, ezért sokan úgy hivatkoznak rá, mint A feltaláló. 1983 óta a születésnapján ünneplik a Nemzeti Feltalálók Napját hazájában.
Hogyan lett Edisonból az amerikai álom megtestesítője?

5. hét

A Balaton, a Felső-Tisza, a Hortobágy – csak néhány példa azokra a magyar területekre, amelyek a Ramsari Egyezmény védelme alatt állnak. A vizes élőhelyek védelmét szolgáló nemzetközi megállapodást 1971. február 2-án írták alá, ezért ez a nap a vizes élőhelyek napja
Miért is kell fokozottan odafigyelni ezekre a területekre?

4. hét

Tudtátok, hogy a vándorsólyom előszeretettel rak fészket nagyvárosok magas épületein, a virágos kőris kérgéből nyerhető ki a mannacukor és hogy a földikutya közeli rokona a vakondoknak?
Összegyűjtöttük az idei év élőlényeit.

3. hét

Kalandos élete volt Dian Fossey amerikai etológusnak, akit a gorillák viselkedésének egyik legnevesebb kutatójaként tartanak számon. Hosszú évekig élt Afrikában, hogy tanulmányozza a gorillákat, és harcos amazonként emelte fel hangját az állatok védelmében. Szívéhez legközelebb egy Digit nevű gorilla állt, akinek életét egész pici korától végigkísérte.
Hogyan lesz valakiből a gorillák megszállottja?

2. hét

A magashegyek és síkvidékek egyik főépítésze a jég: a gleccserek és a jégtakarók lassú mozgása lépcsőket és medencéket formál a fagyos tájon, melyek a földfelszín leglátványosabb alakzatait hozzák létre. Földünk leghidegebb övezeteiben az évi középhőmérséklet sehol sem haladja meg a 0°C-ot, de nem ritkaság a -50-60 C° sem.
Fedezd fel a fagyos tájakat!

1. hét

Magyarországon jelenleg tíz nemzeti park működik. Tudtad-e, hogy közülük az első és egyben a legnagyobb kiterjedésű a hortobágyi? Az 1973. január 1-jén megalakult Hortobágyi Nemzeti Park a kipusztuló félben lévő ősi magyar háziállatfajták legnagyobb élő génrezervátuma, számos ritka növény- és állatfaj élőhelye. Tavasszal és ősszel a költöző madarak tízezrei pihennek meg a környéken, ritka ragadozó madarak kíséretében. A Hortobágy 1999 óta UNESCO kulturális világörökségi helyszín.
Ismerd meg jobban a Hortobágyi Nemzeti Parkot!