Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Rendhagyó Kutatók Éjszakája az Agórában

Az Agóra Tudományos Élményközpont idén is teret biztosít azoknak a középiskolás fiataloknak és tanáraiknak, akik szívesen bemutatnák a nagyközönségnek saját fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, saját tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. Emellett az Agóra munkatársai is készülnek ismeretterjesztő előadásokkal különböző témákban.
A programok ingyenesen látogathatók, viszont regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet 2019. szeptember 14-től.

Időpont: 2019. szeptember 27., péntek

Ismeretterjesztő előadások
Helyszín: Nagyelőadó

15:00 150 éves a periódusos rendszer (Hajduk Zsófia)
Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus az 1860-as években egy tankönyv elkészítésén dolgozott, melyben a kémia alapjait szerette volna összegyűjteni. E munkája során alkotta meg a kémiai elemek rendszerezésére szolgáló, ma is használatos periódusos rendszer ősét. Legelőször éppen 150 évvel ezelőtt nyomtatta ki és mutatta meg más tudósoknak is a művét. Ezért az ENSZ Közgyűlése és az UNESCO – több nemzetközi tudományos szervezet kezdeményezésére – úgy határozott, hogy 2019 legyen A PERIÓDUSOS RENDSZER NEMZETKÖZI ÉVE.
A programot 12 éves kortól ajánljuk.

16:00 Az égbolt titkai (Zajácz György, Soha Rudolf Ferenc)
Fedezzük fel együtt az égbolt titkait a WorldWide Telescope segítségével! A Microsoft és a NASA együttműködéséből született programon keresztül a földi és űrbéli távcsövek legjobb képei érhetőek el. A Földről megfigyelhetjük többek között az égbolt egyik legismertebb és leglátványosabb csillagképét, az Oriont, majd elhagyva a Föld légkörét körbenézhetünk a Világegyetemben is!
Az programot 10 éves kortól ajánljuk.

17:00 Nikola Tesla, a tudomány elkötelezettje (Antal Borbála)
Egy évszázad kellett ahhoz, hogy a világ utolérje Nikola Teslát. A tudós a XIX. század második felében már vezeték nélküli energiatovábbításról, távirányításról és robottechnikáról beszélt. Fáradhatatlan munkájával maradandót alkotott az emberiség számára, többek között az elektromosság területén. Az ő nevéhez fűződik a váltóáramú rendszer létrehozása, amelyben Edison saját egyenáramú rendszerének konkurenciáját látta, ezért a váltóáram veszélyeit híresztelte. Tesla egy bemutató keretében cáfolta meg Edison állításait: többméteres szikrák és több millió volt feszültség között sétált, demonstrálva ezzel azt, hogy a váltóáram nem veszélyes, ha elég magas a frekvencia.
Az előadás keretében bemutatunk egy zenélő Tesla-tekercset is.
A Tesla életéről szóló előadást 10 éves kortól ajánljuk.

18:00 150 éves a periódusos rendszer
19:00 Az égbolt titkai
20:00 Nikola Tesla, a tudomány elkötelezettje

Fiatal kutatók
15:00 – 21:00
Helyszín: Interaktív tér

Kesztyűvel vezérelhető számítógépes pingpong, kerékpárral hajtható versenyautó, mágneses golyópálya, LEGO-ból készült 3D nyomtató és üdítőautomata – néhány példa azokból a projektekből, amelyeket középiskolás diákok vonultattak fel az Agórában a Kutatók Éjszakáján. Az élményközpontban idén is fiatalok és tanárok mutatják be a nagyközönségnek legújabb fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat.

Jelentkezz Te is kiállítónak!

 

Látogatói információk

A programok ingyenesen látogathatók, viszont regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet 2019. szeptember 14-től.

2019. szeptember 27-én, pénteken az Agóra rendkívüli nyitvatartással, kizárólag 15 órától 21 óráig fogadja az előre regisztrált látogatókat, a Kutatók Éjszakájára meghirdetett speciális programokkal.

Ezen a napon nemcsak a Móricz Zsigmond út felőli kapun közelíthető meg az élményközpont, a gyalogos forgalom számára megnyitjuk az egyetem Matematika-Földtudományi épületéhez közel található gazdasági bejáratot is.