Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Rendhagyó Kutatók Éjszakája az Agórában

Az Agóra Tudományos Élményközpont idén is teret biztosít azoknak a középiskolás fiataloknak és tanáraiknak, akik szívesen bemutatnák a nagyközönségnek saját fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, saját tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat. Emellett az Agóra munkatársai is készülnek ismeretterjesztő előadásokkal különböző témákban.
A programok ingyenesen látogathatók, viszont regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet.

Ismeretterjesztő előadások
Helyszín: Nagyelőadó

14:00 Magyar találmányok (Fógel László)
Jedlik Ányos dinamója, Puskás Tivadar telefonhírmondója, Bíró László golyóstolla vagy Neumann János számítógépe – összegyűjtöttünk néhány magyar találmányt, amelyek világhírűvé tették a magyar tudósokat. A látogatók az előadás során megismerkedhetnek a legújabb magyar találmányokkal is: a FLIKE repülő biciklivel, a Leonar3Do programmal vagy a különös Gömböccel!
Az előadást 8 éves kortól ajánljuk.

15:00 Nők a kémiában (Hajduk Zsófia)
Tudjátok, hogy ki volt az első tudós, aki kétszer is Nobel-díjat kapott? Ki lehet, aki párjával együtt legelőször állított elő mesterséges radioaktív anyagot? Ki az, aki először készített röntgenfelvételt a B12-vitaminról, és ki térképezte fel elsőként a sejtek fehérjegyárainak működését? Előadásunkban azokat a női tudósokat mutatjuk be, akiknek munkáját kémiai Nobel-díjjal is elismerték.
Az előadást 12 éves kortól ajánljuk.

16:00 A Kuta-tó ezer arca (Palombi Barbara)
Milyen élőlényeket rejthet az Agóra kis tavának vize? Milyen fura kinézetű eszközök segítenek vizeink vizsgálatában? Mit vizsgálhatunk a Secchi-koronggal? Mi is az az oldott oxigén tartalom és miért fontos? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ víz alatti “barangolásunk” során.
Az előadást 12 éves kortól ajánljuk.

17:00 A fekete lyukakról (Kovács Gergő és Soha Rudolf Ferenc)
Képzelj el egy aprócska lyukat az űrben: ami egyszer beleesik, az többet nem kerül ki belőle. Képes még a fényt is elnyelni. Ez a fekete lyuk. A csillagászati előadásból megtudhatod, hogy jönnek létre ezek a furcsa égitestek, milyen messze van tőlünk a legközelebbi fekete lyuk, és hogy kell-e félni tőlük.
Az előadást 12 éves kortól ajánljuk.

18:00 Magyar találmányok
19:00 Nők a kémiában
20:00 A Kuta-tó ezer arca
21:00 A fekete lyukakról

Fiatal kutatók
15:00 – 22:00
Helyszín: Interaktív tér

Gitározó és beszéddel irányítható robot, okosház, térfigyelő közlekedési bója, biológiai egyensúlyon alapuló aquapóniás rendszer – csak néhány példa azokból a projektekből, amelyeket középiskolás diákok mutattak be az Agórában az elmúlt években a Kutatók Éjszakáján. Az élményközpont idén is helyet ad azoknak a középiskolás fiataloknak és tanároknak, akik szívesen megismertetik a nagyközönséggel saját fejlesztéseiket, találmányaikat, egyedi kísérleteiket, tudományterületük érdekességeit, népszerűsítve a természettudományokat.
Jelentkezz te is! Ha szívesen elhoznád te is a projektedet az Agórába a Kutatók Éjszakáján, írj nekünk az agora@agoradebrecen.hu email címre.

Látogatói információk

A programok ingyenesen látogathatók, viszont regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon lehet.

2017. szeptember 29-én, pénteken az Agóra rendkívüli nyitvatartással, kizárólag 14 órától 22 óráig fogadja az előre regisztrált látogatókat, a Kutatók Éjszakájára meghirdetett speciális programokkal.

Ezen a napon nemcsak a Móricz Zsigmond út felől közelíthető meg az élményközpont, a gyalogos forgalom számára megnyitjuk az egyetem Matematika-Földtudományi épületéhez közel található gazdasági bejáratot is.