Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Keresd a színeket!

Az Agórában kialakított speciális szobában bárki megtapasztalhatja, hogy a színek érzékelése nem is olyan egyszerű dolog. A szobában játékos feladatok várják a látogatókat.

Miért nem látjuk a színeket a szobában?

A tárgyakat azért látjuk valamilyen színűnek, mert az összetett fehér fényből csak egyetlen színösszetevőt vernek vissza. Az alma a pirosat, a fű a zöldet. Ebben a szobában viszont nem fehér, hanem egyszínű sárga fénnyel világítunk, amelyben már nincs benne se a piros se a zöld. Emiatt az alma és a fű nem tud színt visszaverni, mivel nincs miből. Minden sárgának tűnik, olyan mintha egy régi fekete-fehér filmbe csöppentél volna!

Keresd a színeket

A Nap és a legtöbb izzó többé-kevésbé fehér fényt bocsájt ki, így a legtöbb esetben a tárgyak nagyjából ugyanolyan színűek a szabadban és lámpafényben is. Egy fehér fal minden színt visszaver, egy fekete fal pedig minden színt elnyel a teljes látható színtartományban, 390 nanométeres ibolyaszíntől 700 nanométeres vörösig.

A mi, alacsony nyomású nátriumgőzlámpánk viszont nagyon szűk hullámhossztartományban világít, 589 nanométeres sárga fénnyel. Ilyen nátriumizzók találhatók számtalan utcalámpában is, ennek köszönhető erősen sárga fényük.