Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Gyereknapi hétvége az Agórában

Kémleld távcsövön keresztül a Napot, készíts kaleidoszkópot vagy óriásbuborékokat! Különleges tudományos kalandok, izgalmas foglalkozások és játékos feladatok várják a gyerekeket szombaton és vasárnap az Agórában.
Időpont: 2018. május 26-27.
Az Agóra ezen a hétvégén kedvezményes jeggyel látogatható. A belépő ára mindkét nap egységesen 900 Ft/fő.

 

Programok

Készíts kaleidoszkópot!
Mindkét nap 10:00-12:00
Ezen a foglalkozáson egy egyszerű kaleidoszkópot készíthetnek a gyerekek. Az optikai játék segítségével megcsodálhatják színes világunkat.
Helyszín: Interaktív tér, alsó korhatár: 5 év

Óriásbuborékok a domboldalon
Mindkét nap 10:00-12:00
Titkos receptből készülő buborékszörnyetegeket eregethetnek a gyerekek a napsütötte domboldalon.

Kölyöklabor speciál
Mindkét nap 10:30, 13:00, 16:00
Ezen a hétvégén a családok előtt is nyitva áll a diákcsoportok körében oly népszerű Kölyöklabor. A BASF ismeretterjesztő programjának célja, felkelteni a kisiskolások érdeklődését a kémia iránt, emlékezetessé tenni számukra az első találkozást egy laboratóriummal. A résztvevők Dr. Buborék és barátai társaságában kalandozhatnak a kémia világában.
A 60 perces programot 7 éves kortól, elsősorban gyerekeknek ajánljuk. A foglalkozásokra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni. Az előzetes bejelentkezéseket a regisztracio@agoradebrecen.hu email címre várjuk.
Helyszín: földszint, kémialabor

  10:30   13:00  16:00 
szombat      
vasárnap betelt    

Villám show
Mindkét nap 12:00
Mik azok a szikrák, és hogyan jönnek létre a villámok? Miért van hangjuk és fényük? Milyen hatással vannak környezetükre és kell-e tőlük félnünk?
A látványos fizikai kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

Kémleld a Napot!
Mindkét nap 13:00-15:00
Jó idő esetén az Agóra szakemberei kitelepülnek az épület elé a mobil naptávcsővel, amelyen keresztül mindenki megcsodálhatja a Napot.

Fagyos kísérletek
Mindkét nap 15:00
Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik, sőt akár egy banánnal is be tudjuk verni a szöget a fába. Próbáld ki nálunk, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg!
A kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

Programok a digitális planetáriumban
A Földtől a Világegyetemig
Szombat 10:30, 14:00, vasárnap 14:00
Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A magyar változatot az Agóra Tudományos Élményközpont készítette. Narrátor: Varga Klári
Visszatérés a Holdra
Szombat 13:00, 16:00, vasárnap 13:00
40 éve jártunk utoljára a Holdon – ideje visszatérni. Az Agórában megtekinthető a Google Lunar XPRIZE félórás planetáriumi teljeskupolás-show-ja egy szenzációs megmérettetésről. A Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre. A küzdelemben jelenleg már csak 5 csapat van versenyben. Ahogy sok más csapat, a Puli Space Technologies nevű magyar társaság is kilépett már a versenyből, de úgy tervezik, 2019-ben ők is felküldik saját holdjárójukat a Holdra. Narrátor: Gáti Oszkár
Galilei távcsöves felfedezései
Vasárnap 10:30
Vajon milyen égitesteket ismertek a XVI. század csillagászai és milyen újítás fűződik Galilei nevéhez? Időutazásra hívjuk az érdeklődőket, akik megtudhatják, mit láthatott az itáliai csillagász, amikor távcsövét elsőként fordította az ég felé. Galilei távcsövébe tekintve kiderül, hogyan jutott az olasz természettudós arra a következtetésre, hogy nem a Föld a világ közepe.
Lehozzuk a csillagokat!
Vasárnap 16:00
Éjszakai égbolt napközben az Agórában! A 8 méter átmérőjű, hatalmas kupola alatt az Agóra csillagásza tart előadást. A 20-25 perces programban a tavaszi csillagképekről és az aktuális égi jelenségekről tudhatnak meg többet az érdeklődők, de szó lesz Holdfogyatkozásról, meteorhullásról és a 2018-as Marsközelségről is.
A planetárium maximális befogadóképessége 40 fő. A programokat 6 éves kortól ajánljuk.

FONTOS INFORMÁCIÓ
2018. május 22-től egy hónapon át zárva tart az Agóra gyalogos bejárata a híd felújítási munkálatai miatt. Ez idő alatt az élményközpontba érkezők a gyalogos kaputól a Botanikus Kert kerítése mentén kb. 150 méterre, az egyetem Matematika-Földtudományi épületének közelében található gazdasági bejáratot tudják használni.
Az Agóra honlapján, a Látogatói információk menüpont alatt térkép is segíti a tájékozódást.