Vissza az agoradebrecen.hu-ra Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Széchenyi 2020 támogatásával valósult meg.

akadálymentes Akadálymentes verzió L +36 (52) 518-620 agora@agoradebrecen.hu

Csillagászati diákolimpiai felkészítő szakkör

Az Agóra Tudományos Élményközpont a magyar csillagászati diákolimpiai munkacsoporttal együttműködve ismét indít a nemzeti csillagászati-űrfizikai versenyre felkészítő szakkört a matematika és fizika terén tehetséges, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolás diákok számára. A foglalkozások során a feladatmegoldásokat segítő elméleti tudás megszerzése mellett gyakorlati ismeretek (távcsövek használata, égboltismeret) megszerzésére is lehetősége van a résztvevőknek. A diákok felkészülését irodalomjegyzékkel, online segédanyagokkal és megoldásokkal ellátott gyakorló feladatsorokkal is segítjük. A verseny három selejtezőfordulóból áll, a tavaszi országos döntőbe kerülő, és ott a legjobb teljesítményt nyújtó fiatalok alkotják majd a magyar olimpiai keretet, akik azután megkezdik felkészülésüket a 2019-es Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára.

Büszkék vagyunk rá, hogy a 2018-as Országos Középiskolai Csillagászati Verseny döntőjén két olyan fiatal is bejutott a csillagászati diákolimpiai keretbe, akik az Agóra szakkörén készültek fel a megmérettetésre. Közülük Tófalusi Ádám nemrég bronzérmet szerzett a hat ország részvételével megrendezett zánkai csillagászati előolimpián, és ősszel utazik a magyar csapat tagjaként a kínai világversenyre.

A nemzetközi diákolimpiákon 2011 óta vesz részt hazánk, azóta számtalan érmet és oklevelet kaptak már a magyar versenyzők. Az olimpia a tudás összemérésén felül mindig egy izgalmas kaland is, ahol a csapat tagjai megismerkedhetnek egy-egy ország kultúrájával, érdekes kirándulásokon, sport- és egyéb szórakoztató programokon vehetnek részt, és összeismerkedhetnek más országok hasonló korú és érdeklődésű fiataljaival.

A csillagászati szakkört péntekenként 16 órától tartjuk az Agóra Tudományos Élményközpontban, Zajácz György csillagász vezetésével. Az első foglalkozás 2018. október 5-én lesz. A szakkör ingyenes.

A jelentkezéseket az kapcsolat@agoradebrecen.hu e-mail címre várjuk.

További információk ITT olvashatók a versenyről.